Zuiveringsheffing woonruimten
U betaalt zuiveringsheffing als u gebruiker bent van een zelfstandige woonruimte (bijvoorbeeld als huurder of woningeigenaar), die is aangesloten op het riool.
Er zijn twee vaste tarieven:
- voor een éénpersoonshuishouden (1 vervuilingseenheid: 1 v.e.)
- voor een meerpersoonshuishouden (3 vervuilingseenheden: 3 v.e.).
Het tarief voor een meerpersoonshuishouden geldt voor huishoudens van twee of meer personen.
Het aantal bewoners op 1 januari bepaalt of u het tarief voor een één- of meerpersoonshuishouden betaalt.
Het tarief voor een vervuilingseenheid wordt jaarlijks aangepast.
Veelgestelde vragen
Wie betaalt zuiveringsheffing bij kamerverhuur?
Huurt u een kamer met gedeelde sanitaire voorzieningen? Dan kunt u bezwaar maken. Stuurt u wel uw kamerhuurcontract mee, dan kunnen wij uw aanslag opnieuw beoordelen.
Is er geen sprake van kamerhuur, dan is de belastingaanslag voor één van de bewoners.
Is er wel sprake van kamerhuur, dan is de belastingaanslag voor de eigenaar/exploitant.
Wij wonen met z’n tweeën. Is er een tweepersoonstarief voor de zuiveringsheffing woonruimten?
Nee. Er gelden twee vaste tarieven. Hierbij wordt alleen onderscheid gemaakt tussen een éénpersoonshuishouden (1 vervuilingseenheid (1 v.e.)) en een meerpersoonshuishouden (3 vervuilingseenheden (3 v.e.)). Dit is wettelijk bepaald.
Het aantal bewoners op 1 januari bepaalt welk tarief u betaalt.
Maakt het voor de zuiveringsheffing woonruimten verschil uit hoeveel personen mijn huishouden bestaat?
Ja. 1 persoon betaalt 1 vervuilingseenheid (1 v.e.). Een huishouden van 2 of meer personen betaalt 3 vervuilingseenheden (3 v.e.).
Het aantal bewoners op 1 januari bepaalt welk tarief u betaalt.
Hoe wordt de zuiveringsheffing woonruimten berekend?
Voor de zuiveringsheffing woonruimten gelden twee vaste tarieven. Een tarief voor een éénpersoonshuishouden (1 vervuilingseenheid (1 v.e.) en een tarief voor een meerpersoonshuishouden (3 vervuilingseenheden (3 v.e.). Voor tweepersoonshuishoudens geldt geen apart tarief.
SVHW gaat uit van het aantal personen dat bij de gemeentelijke Basisregistratie personen op uw adres is ingeschreven op 1 januari van het belastingjaar. Geef een verhuizing, overlijden of geboorte altijd door aan uw gemeente.
Waarom betaal ik zuiveringsheffing woonruimten?
Met de opbrengst van de zuiveringsheffing betaalt het waterschap de zuivering van het afvalwater dat via het riool wordt afgevoerd. Denk hierbij aan water dat door de gootsteen verdwijnt, water uit de wasmachine en de wc.
Afvalwater is het vuile water dat door uw gootsteen, toilet of doucheputje verdwijnt. Gemiddeld gebruiken we 130 liter water per persoon per dag. Dit vieze water maakt het waterschap schoon.
Het waterschap maakt kosten voor het aanleggen en onderhouden van zuiveringsinstallaties, leidingen en pompen. Er komt steeds meer bij het schoonmaken van afvalwater kijken, want er zitten veel stoffen in het water die lastig te zuiveren zijn.