Forensenbelasting
U betaalt forensenbelasting als u uw hoofdverblijf niet in de gemeente heeft, maar wel meer dan 90 dagen per jaar een gemeubileerde woning voor uzelf of uw gezin ter beschikking heeft.
SVHW heft en int de forensenbelasting voor de gemeenten Goeree-Overflakkee en Nieuwkoop.
Veelgestelde vragen
Wie betaalt forensenbelasting?
U betaalt forensenbelasting als u uw hoofdverblijf niet in de gemeente heeft, maar wel meer dan 90 dagen per jaar een gemeubileerde woning voor uzelf of uw gezin ter beschikking heeft.
Ik gebruik de woonruimte minder dan 90 dagen per jaar. Moet ik dan toch forensenbelasting betalen?
Hoeveel dagen u de woonruimte precies gebruikt, maakt voor de forensenbelasting niet uit. Het gaat om het aantal dagen per belastingjaar dat de woonruimte beschikbaar is voor eigen gebruik.
Wat moet ik doen als de woonruimte niet meer voor eigen gebruik beschikbaar is?
Is de woonruimte niet langer voor eigen gebruik beschikbaar of is de periode van beschikbaar zijn in het betreffende belastingjaar minder dan 90 dagen? Dan dient u bezwaar in tegen de opgelegde forensenbelasting. Ga hiervoor naar ‘Mijn SVHW’.
Heb ik recht op vermindering van de aanslag forensenbelasting bij verkoop van de woonruimte?
De forensenbelasting is een vast bedrag voor iedereen die meer dan 90 dagen per belastingjaar een gemeubileerde woning ter beschikking heeft gehad en niet in dezelfde gemeente zijn hoofdverblijf heeft.
Verkoopt u de woonruimte in de loop van het belastingjaar, maar stond deze het betreffende belastingjaar meer dan 90 dagen tot uw beschikking? Dan bent u het volledige aanslagbedrag verschuldigd.
Kan de notaris de forensenbelasting bij verkoop verrekenen met de nieuwe eigenaar?
Dit is niet mogelijk omdat het een gebruikersbelasting betreft. De notaris mag alleen opgelegde eigenarenbelastingen verrekenen met de nieuwe eigenaar.
Kan ik bij de forensenbelasting bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?
U kunt bezwaar maken als u de woning na 1 januari van het belastingjaar heeft gekocht en geen WOZ beschikking heeft ontvangen.
Als u op 1 januari van het belastingjaar eigenaar was van de woning heeft u een beschikking ontvangen met de WOZ waarde. Hiertegen heeft u bezwaar kunnen maken binnen de gestelde termijn. Na deze termijn is de waarde onherroepelijk vast komen te staan. Het is niet mogelijk bezwaar te maken tegen de WOZ waarde op de aanslag forensenbelasting.
Moet ik forensenbelasting betalen als ik al onroerende-zaakbelasting en andere gemeentelijke belastingen betaal?
Forensenbelasting is een belasting die naast de andere belastingen kan worden geheven als u uw hoofdverblijf niet in de gemeente heeft, maar wel meer dan 90 dagen per jaar een gemeubileerde woning voor uzelf of uw gezin ter beschikking heeft.
De gedachte achter de forensenbelasting is dat forensen profijt hebben van allerlei activiteiten en voorzieningen van een gemeente, zonder dat de gemeente hiervoor een tegemoetkoming uit het Gemeentefonds ontvangt. De hoogte van die uitkering uit het Gemeentefonds wordt mede bepaald door het aantal inwoners. Voor niet-inwoners krijgt de gemeente deze uitkering niet, terwijl er voor deze groep wel kosten worden gemaakt.