Watersysteemheffing gebouwd (eigenaren)
Watersysteemheffing gebouwd is een belasting voor eigenaren van een gebouwde onroerende zaak in het werkgebied van waterschap Hollandse Delta. Voorbeelden: woningen, bedrijfspanden of garageboxen.
De situatie op 1 januari van het jaar bepaalt wie de aanslag ontvangt.
Verkoopt u uw onroerende zaak in de loop van het jaar? Dan betaalt u toch voor het hele jaar.
Koopt u in de loop van het jaar een onroerende zaak? Dan betaalt u pas vanaf het volgende jaar.
Het tarief van de watersysteemheffing gebouwd is een percentage van de WOZ-waarde. Voor buitendijks gelegen onroerende zaken geldt een lager tarief voor eigenaren van gebouwde en ongebouwde onroerende zaken. U betaalt dan 25% van het binnendijkse tarief.
Veelgestelde vragen
Is de watersysteemheffing (on)gebouwd niet via de notaris betaald?
De situatie op 1 januari van het jaar bepaalt wie de aanslag ontvangt. Verkoopt u uw (ongebouwde) onroerende zaak in de loop van het jaar? Dan betaalt u toch voor het hele jaar. Normaal gesproken berekent de notaris hoeveel watersysteemheffing (on)gebouwd u terugkrijgt van de koper. Dit is echter een zaak tussen koper en verkoper. U blijft zelf verantwoordelijk voor het betalen van de aanslag.
Waarom verlaagt SVHW de aanslag watersysteemheffing (on)gebouwd niet bij verkoop?
De situatie op 1 januari van het jaar bepaalt wie de aanslag krijgt. Verkoopt u uw pand of terrein tijdens het jaar? Dan betaalt u toch voor het hele jaar. Meestal berekent de notaris hoeveel watersysteemheffing (on)gebouwd de koper aan u moet terugbetalen. Dat is een zaak tussen u en de koper. U blijft verantwoordelijk voor het betalen van de aanslag.
Waarom betaal ik twee keer watersysteemheffing?
De kosten voor de uitoefening van de taken van het waterschap moeten eerlijk over de vier groepen belastingplichtigen worden verdeeld: ingezetenen (gebruikers) en eigenaren gebouwd, ongebouwd en natuurterreinen. Iedere groep heeft een bepaald belang bij de uitoefening van de taken van het waterschap.
Valt u in meerdere groepen omdat u bijvoorbeeld ook huiseigenaar bent, dan ontvangt u twee aanslagen watersysteemheffing:
- watersysteemheffing gebruiker als ingezetene
- watersysteemheffing gebouwd als eigenaar
Waar vind ik de tarieven terug?
Waterschap Hollandse Delta stelt jaarlijks de tarieven vast. Kijk hier voor de tarieven per belastingjaar.
Hoe wordt de aanslag watersysteemheffing gebouwd berekend?
De aanslagen watersysteemheffing gebouwd worden opgelegd naar de waarde die het waterschap door de taakuitoefening beschermt. Dat is, volgens de Waterschapswet, de WOZ-waarde van de onroerende zaak. De WOZ-waarde maal het tarief, is het bedrag dat u moet betalen.
Waarom moet ik watersysteemheffing betalen?
U betaalt watersysteemheffing aan waterschap Hollandse Delta voor het op peil houden van de waterstand en de waterkwaliteit en het onderhoud aan duinen, dijken en kades.
Ik heb in het begin van het jaar al een aanslag van het waterschap ontvangen, waarom ontvang ik er in mei nog één?
In februari ontvangt u de gebruikersbelastingen en in mei de eigenarenbelastingen van waterschap Hollandse Delta. Dit komt doordat uw gemeente niet is aangesloten bij SVHW. Uw gemeente geeft de WOZ-waarde van uw woning/bedrijf pas later in het jaar door aan SVHW. Deze WOZ-waarde is namelijk nodig om de eigenarenbelastingen van waterschap Hollandse Delta vast te stellen.
De WOZ-waarde van mijn woning/bedrijf is verlaagd. Waarom is dat niet zichtbaar op de aanslag van waterschap Hollandse Delta?
Dit komt doordat uw gemeente niet is aangesloten bij SVHW, maar wel in het werkgebied van waterschap Hollandse Delta ligt. Uw gemeente geeft de verlaagde WOZ-waarde van uw woning/bedrijf later in het jaar door aan SVHW.
Wanneer ontvang ik een bericht over de verlaagde WOZ-waarde voor mijn waterschapsbelasting?
Na het versturen van uw aanslag lokale belastingen, controleert SVHW regelmatig welke WOZ-waarden zijn verlaagd. Is uw WOZ-waarde verlaagd, dan ontvangt u hierover automatisch bericht. Hier hoeft u niets voor te doen.
Ik heb WOZ-bezwaar gemaakt voor een (niet-) woning in een gemeente die bij SVHW is aangesloten. Moet ik apart bezwaar maken tegen de waterschapsbelastingen?
Nee, u hoeft geen bezwaar te maken tegen watersysteemheffing en wegenheffing gebouwd voor dezelfde woning/hetzelfde bedrijf. Wanneer de WOZ-waarde wijzigt, dan past SVHW uw aanslag aan. U krijgt daar een schriftelijke bevestiging van.
Kan ik zelf controleren of de WOZ-waarde is aangepast?
Op wozwaardeloket.nl kunt u controleren of SVHW de juiste WOZ-waarde heeft klaargezet. Is de termijn om in beroep te gaan voorbij en is de gewijzigde WOZ-waarde niet zichtbaar op het WOZ-waardeloket? Neemt u dan contact op met SVHW.