Bezwaar tegen de WOZ-waarde
SVHW legt uit:
- Wat de WOZ-waarde is;
- Wat de waardepeildatum is;
- Wat de WOZ, het tarief en de Onroerende-zaakbelasting (OZB) met elkaar te maken hebben;
- Waardoor de WOZ-waarde stijgt of daalt.
Ontwikkelingen WOZ-waarde
De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen flink gestegen.
SVHW kijkt voor het bepalen van de WOZ-waarde naar de marktwaarde van een (niet)woning rond 1 januari 2023.
In het najaar van 2022 daalden de woningprijzen, maar niet genoeg om op 1 januari 2023 een daling in de WOZ-waarden te kunnen geven.
Niet eens met de WOZ-waarde?
Maak dan zelf gratis bezwaar via het digitale bezwaarformulier.
- Vul uw subject- en aanslagnummer in:
het formulier is dan gekoppeld aan uw gegevens; - Vul het formulier in;
- Voeg bewijsstukken/foto’s toe.
Twijfelt u of u bezwaar wil maken via een commercieel bezwaarbureau (‘no cure no pay bureau)?
- Bekijk de animatie van de Vereniging Nederlandse gemeenten.
- Let op dat u geen machtiging afgeeft zonder einddatum.
- Door nieuwe wetgeving moet u zelf de ontvangen proceskostenvergoeding overmaken aan het NCNP-bureau.
Veel gestelde vragen
Er staat een verkeerd kenmerk in het WOZ Waardeloket (bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte) van mijn woning. Hoe wijzig ik dat?
Een aanpassing in het bouwjaar, gebruiksdoel of oppervlakte van uw woning geeft u door met een toelichting via de BAG-viewer. Daarna onderzoeken wij uw melding. Als uw melding juist is, wordt dit aangepast in het systeem.
Waarom vraagt SVHW mij om gegevens over mijn woning aan te leveren?
SVHW kan zelf alle woningen van binnen en buiten onderzoeken, maar dat kost veel tijd en dus ook veel geld. SVHW wil zo slim mogelijk werken. Voor alle extra kosten moeten wij namelijk een rekening sturen naar de gemeenten waar wij voor werken. De gemeenten brengen die kosten in rekening bij de inwoners/bedrijven; bij u dus. Daarom is het ook in uw belang dat wij zo slim mogelijk werken. SVHW controleert regelmatig of de ingevulde gegevens juist zijn.
Bezoekt SVHW alle gebouwen om de waarde te bepalen?
Het is niet nodig dat wij elk gebouw ieder jaar bezoeken. SVHW berekent de waarde op basis van allerlei gegevens. Daarna controleert één van onze taxateurs de WOZ-waarde. Soms is het nodig het gebouw te bezoeken, maar het kan ook genoeg zijn om een foto, luchtfoto of andere informatie te bekijken om de waarde te bepalen. Na een bezwaarschrift of de verkoop kan het ook nodig zijn dat SVHW het gebouw bezoekt.
Is het reservefonds Vereniging van Eigenaren (VvE) onderdeel van de WOZ-waarde?
Bij appartementen kijkt SVHW naar de verkoopprijs om de WOZ-waarde te bepalen. SVHW controleert dit door de koopakte van verkochte appartementen op te vragen bij het Kadaster. SVHW trekt het deel van het reservefonds van de VvE af van de verkoopprijs. Het nieuwe bedrag gebruikt SVHW om de waarde te bepalen. De reserve van de VvE is dus geen deel van de WOZ-waarde.
Wordt in de WOZ-waarde rekening gehouden met de vrijstelling waterverdedigingswerken?
SVHW rekent de waarde van waterverdedigings- en waterbeheersingswerken die worden beheerd door organen, instellingen of diensten van publiekrechtelijke rechtspersonen (met uitzondering van de onderdelen die dienen als woning) niet mee bij het bepalen van uw WOZ-waarde. Dit betekent dat onroerende zaken waarvan een dijklichaam (het waterverdedigingswerk) onderdeel uitmaakt, de waarde van dit dijklichaam buiten de WOZ-taxatie valt. De omliggende beschermingszones vallen niet onder deze uitzondering.
Hoe werkt de samenstelverklaring Energiebelasting?
Bent u eigenaar en gebruiker van meerdere bedrijfsobjecten en vindt u dat deze bij elkaar horen? Neem dan contact op met één van onze taxateurs via ons contactformulier of bel (0186) 577 222 of (0800) 020 08 73.
SVHW beoordeelt de situatie op basis van de Wet WOZ. Wanneer SVHW de objecten samenvoegt, ontvangt u hiervan een verklaring. Wanneer de objecten ieder een eigen aansluiting voor gas en/of elektriciteit hebben, kunt u met deze verklaring een cumulatieverzoek bij uw energieleverancier indienen. U betaalt dan mogelijk minder energiebelasting. U kunt zo’n verzoek tot maximaal vijf jaar terug aanvragen.
Waarom gebruikt SVHW bij de WOZ-waardering het gebruiksoppervlakte en niet de inhoud van de woning?
Vanaf 2022 moeten alle WOZ taxaties van woningen op vierkante meters (gebruiksoppervlakte) gebaseerd zijn. Dit is een landelijke verplichting, waardoor we van kubieke meters naar vierkante meters over gaan. Dit zorgt landelijk voor duidelijkheid en eenheid voor woningeigenaren.
Kan ik telefonisch bezwaar maken?
Nee, telefonisch bezwaar maken is niet mogelijk.
U kunt bezwaar maken via Mijn SVHW, het digitale bezwaarformulier (alleen voor WOZ-bezwaar) of schriftelijk. Alleen dan kunt u wanneer u het niet eens bent met de uitspraak, in beroep gaan.
De WOZ-waarde van mijn woning/bedrijf is verlaagd. Waarom is dat niet zichtbaar op de aanslag van waterschap Hollandse Delta?
Dit komt doordat uw gemeente niet is aangesloten bij SVHW, maar wel in het werkgebied van waterschap Hollandse Delta ligt. Uw gemeente geeft de verlaagde WOZ-waarde van uw woning/bedrijf later in het jaar door aan SVHW.
Wanneer ontvang ik een bericht over de verlaagde WOZ-waarde voor mijn waterschapsbelasting?
Na het versturen van uw aanslag lokale belastingen, controleert SVHW regelmatig welke WOZ-waarden zijn verlaagd. Is uw WOZ-waarde verlaagd, dan ontvangt u hierover automatisch bericht. Hier hoeft u niets voor te doen.
Ik heb WOZ-bezwaar gemaakt voor een (niet-) woning in een gemeente die bij SVHW is aangesloten. Moet ik apart bezwaar maken tegen de waterschapsbelastingen?
Nee, u hoeft geen bezwaar te maken tegen watersysteemheffing en wegenheffing gebouwd voor dezelfde woning/hetzelfde bedrijf. Wanneer de WOZ-waarde wijzigt, dan past SVHW uw aanslag aan. U krijgt daar een schriftelijke bevestiging van.
Kan ik zelf controleren of de WOZ-waarde is aangepast?
Op wozwaardeloket.nl kunt u controleren of SVHW de juiste WOZ-waarde heeft klaargezet. Is de termijn om in beroep te gaan voorbij en is de gewijzigde WOZ-waarde niet zichtbaar op het WOZ-waardeloket? Neemt u dan contact op met SVHW.
Hoe wordt bouwgrond aangemerkt?
Bouwgrond waar nog geen heipaal in staat, wordt aangemerkt als ‘niet-woning’. Hiervoor geldt een ander (hoger) belastingtarief.