Veelgestelde vragen
Kan ik uitstel krijgen voor het indienen van de aangifte?
Ja, dat is mogelijk. U kunt schriftelijk of via het contactformulier uitstel vragen. Vermeld hierbij de termijn en de reden van het verzoek tot uitstel.
Naar de pagina van dit antwoordIk wil mijn belastingaangifte regelen, wanneer ontvang ik de WOZ-waarde van mijn woning/pand?
U heeft de WOZ-waarde nodig, die vorig jaar op uw aanslag lokale belastingen stond.
Naar de pagina van dit antwoordHoe meld ik mij af voor (digitale) post via Mijn Overheid?
Ontvangt u berichten van SVHW digitaal, maar wilt u deze gewoon per post ontvangen?
- Ga naar Mijn Overheid.nl en log in met de DigiD app of sms-controle;
- Via het menu gaat u naar ‘Instellingen’;
- Ga naar ‘Organisaties Berichtenbox’;
- Onder ‘Samenwerkingsverbanden’ staat SVHW;
- Verwijder het vinkje achter SVHW;
- Klik op ‘opslaan’.
Ik heb een oude aanslag ontvangen, kan dat?
SVHW streeft er naar om belastingen op te leggen in het jaar waarop deze betrekking hebben. Helaas is dit niet altijd mogelijk. U kunt meerdere aanslagen van verschillende belastingjaren ontvangen. Wettelijk gezien, is het toegestaan om tot drie jaar na het ontstaan van een belastingplicht een belastingaanslag op te leggen.
Naar de pagina van dit antwoordIk heb in het begin van het jaar al een aanslag van het waterschap ontvangen, waarom ontvang ik er in mei nog één?
In februari ontvangt u de gebruikersbelastingen en in mei de eigenarenbelastingen van waterschap Hollandse Delta. Dit komt doordat uw gemeente niet is aangesloten bij SVHW. Uw gemeente geeft de WOZ-waarde van uw woning/bedrijf pas later in het jaar door aan SVHW. Deze WOZ-waarde is namelijk nodig om de eigenarenbelastingen van waterschap Hollandse Delta vast te stellen.
Naar de pagina van dit antwoordIk wil mijn belastingaangifte regelen, wanneer ontvang ik de WOZ-waarde van mijn woning/pand?
U heeft de WOZ-waarde nodig, die vorig jaar op uw aanslag lokale belastingen stond.
Naar de pagina van dit antwoordIk wil post van SVHW op een ander adres ontvangen, kan dat? (particulier)
Ja, maar dan moet u dit adres wel eerst bij de gemeente laten registreren als correspondentieadres.
Wanneer u geen woonadres heeft of u in een instelling verblijft, kunt u zich door uw gemeente laten inschrijven op een briefadres (postadres). Dit is een adres waar de overheid iemand zonder woonadres kan bereiken. SVHW krijgt hiervan automatisch bericht.
Wilt u het postadres na een overlijden aanpassen? Dan kunt u dit doorgeven via svhw.nl/contact. Ga naar ‘overlijden’.
Naar de pagina van dit antwoordHoe kan ik het postadres / vestigingsadres van mijn bedrijf laten aanpassen?
Past u het adres eerst aan bij de Kamer van Koophandel. Daarna kunt u ons een bericht sturen via svhw.nl/contact. Kies bij onderwerp voor ‘Ik heb een andere vraag’.
Naar de pagina van dit antwoordWaarom heb ik mijn aanslag lokale belastingen nog niet ontvangen?
Het kan zijn, dat u bezwaar heeft gemaakt tegen de WOZ-waarde en nog geen uitspraak heeft gekregen. Uw bezwaar wordt dan eerst afgehandeld, voordat u de nieuwe aanslag ontvangt.
Het kan ook zijn dat de WOZ-waarde van uw pand nog niet is vastgesteld, waardoor we de aanslag lokale belastingen nog niet kunnen versturen.
Naar de pagina van dit antwoordKan ik de aanslag op een andere naam zetten?
Ja, dat kan. Stuur ons hiervoor een schriftelijk verzoek via het contactformulier op de website of per post. De wijziging tenaamstelling gaat in per 1 januari van het volgende kalenderjaar.
Naar de pagina van dit antwoordKan ik iemand machtigen om mijn lokale belastingzaken te regelen?
Dat kan. Gebruik hiervoor dit machtigingsformulier.
Naar de pagina van dit antwoordMoet ik ook betalen als ik geen afval aanbied?
U betaalt afvalstoffenheffing als u gebruiker bent van een perceel van waaruit huishoudelijk afval kan ontstaan, ook als u geen afval aanbiedt. Omdat de gemeente inzamelplicht heeft voor huishoudelijk afval komt de inzameldienst langs alle percelen waar huishoudelijk afval kan ontstaan.
Naar de pagina van dit antwoordHoe kan ik mijn ledigingen/stortingen nakijken?
Woont u in een gemeente waar betaald wordt per aanbieding van afval (gedifferentieerd tarief), dan kunt u in Mijn SVHW alle ledigingen/stortingen raadplegen. Ga via ‘Mijn SVHW’ naar “Mijn Aanslagen” en kijk bij “Mijn restafvalteller”. U vindt hier maandelijks een overzicht (voor Albrandswaard wekelijks).
Naar de pagina van dit antwoordKan ik vermindering krijgen van mijn aanslag als ik extra afval heb door een medische aandoening?
Woont u in een gemeente waar betaald wordt per aanbieding van afval (gedifferentieerd tarief -Diftar) en heeft u te maken met medisch afval als gevolg van een chronische ziekte of handicap? Dan kunt u gebruik maken van vermindering afvalstoffenheffing bij medisch Afval. Hiermee voorkomt u een hogere aanslag afvalstoffenheffing. Kijk hier voor meer informatie.
Naar de pagina van dit antwoordHoe kan het dat er meerdere ledigingen/stortingen staan geregistreerd op dezelfde dag?
Dit komt voor als er ledigingen/stortingen plaatsvinden in een periode dat er (nog) niemand op het adres staat ingeschreven. Deze ledigingen/stortingen worden dan aan één datum gekoppeld. Meestal is dit de datum dat u zich heeft laten inschijven/uitschrijven op het adres.
Naar de pagina van dit antwoordIk doe mijn afval in de container van mijn bedrijf. Moet ik dan toch afvalstoffenheffing betalen?
Ja, omdat de gemeente inzamelplicht heeft voor huishoudelijk afval komt de inzameldienst langs alle percelen waar huishoudelijk afval kan ontstaan.
Naar de pagina van dit antwoordKan ik het laten plaatsen of ophalen van de extra container bij SVHW doorgeven?
Nee het ophalen of plaatsen van een extra container moet u bij de afvalinzamelaar of uw gemeente regelen. Bij SVHW kunt u terecht met vragen over uw aanslag.
Naar de pagina van dit antwoordHeeft een wijziging van het aantal personen dat op een adres woont invloed op de afvalstoffenheffing?
Het aantal bewoners op 1 januari bepaalt welk tarief u betaalt.
Naar de pagina van dit antwoordWie betaalt BIZ bijdrage?
U betaalt een BIZ-bijdrage als u op 1 januari van het belastingjaar eigenaar en/of gebruiker bent van een niet-woning binnen het gebied van een bedrijveninvesteringszone (BIZ).
Naar de pagina van dit antwoordIk heb geen bedrijf moet ik toch BIZ-bijdrage betalen?
U betaalt een BIZ-bijdrage als u eigenaar en/of gebruiker bent van een niet-woning binnen het gebied van een bedrijveninvesteringszone (BIZ). Het is niet noodzakelijk dat het een bedrijfspand is. Alle panden binnen het gebied van de bedrijveninvesteringszone, die geen woning zijn, krijgen een aanslag.
Naar de pagina van dit antwoordMoet ik BIZ -bijdrage betalen als ik tegen de BIZ heb gestemd?
Bij voldoende draagvlak onder de ondernemers betalen alle gebruikers en/of eigenaren van niet-woningen binnen de bedrijveninvesteringszone er aan mee.
Naar de pagina van dit antwoordWaar wordt de BIZ-bijdrage voor gebruikt?
De BIZ-bijdrage maakt het mogelijk om gezamenlijk te investeren in een aantrekkelijke bedrijfsomgeving. Alle gebruikers en/of eigenaren van niet-woningen in de zone betalen er aan mee. De BIZ-bijdrage wordt ingezet voor extra voorzieningen in de openbare ruimte en op internet voor dat gebied. De voorzieningen dienen zowel het gezamenlijk belang van de ondernemers als het algemeen belang.
Naar de pagina van dit antwoordWaarom stuurt SVHW de beschikking niet in de eerste acht weken van het kalenderjaar?
SVHW stuurt de WOZ-beschikking op een ander moment, omdat de waardering nog niet klaar is in de eerste acht weken van het kalenderjaar.
Naar de pagina van dit antwoordWaarom heb ik mijn aanslag lokale belastingen nog niet ontvangen?
Het kan zijn, dat u bezwaar heeft gemaakt tegen de WOZ-waarde en nog geen uitspraak heeft gekregen. Uw bezwaar wordt dan eerst afgehandeld, voordat u de nieuwe aanslag ontvangt.
Het kan ook zijn dat de WOZ-waarde van uw pand nog niet is vastgesteld, waardoor we de aanslag lokale belastingen nog niet kunnen versturen.
Naar de pagina van dit antwoordWanneer moet ik toestemming voor automatische incasso geven?
Geef uw toestemming voor automatische afschrijving op zijn laatst voor de vervaldatum. Als u later toestemming geeft, dan geldt deze pas vanaf de volgende aanslag.
Naar de pagina van dit antwoordIn hoeveel delen kan ik betalen?
Het aantal delen is afhankelijk van de datum waarop u toestemming voor automatische incasso geeft. Geeft u toestemming binnen één maand na de datum van de aanslag? Dan schrijven wij het bedrag in tien delen af. Geeft u toestemming binnen twee maanden, dan schrijven wij het bedrag in negen delen af. Geeft u toestemming binnen drie maanden, dan schrijven wij het bedrag in acht delen af.
Naar de pagina van dit antwoordHoe lang is de toestemming voor automatische incasso geldig?
De toestemming is geldig tot u deze weer opzegt. U hoeft dus niet elk jaar opnieuw toestemming te geven.
Naar de pagina van dit antwoordGaat automatische incasso door als ik bezwaar maak tegen mijn WOZ-waarde?
Ja. Dat komt omdat SVHW pas later beslist over uw bezwaar. Als uw bezwaar niet terecht is en de afschrijvingen zijn gestopt, moet u de delen die niet zijn afgeschreven nog betalen. Het bedrag dat wij vanaf moment afschrijven is daardoor (veel) hoger. Dat wil SVHW voorkomen.
Naar de pagina van dit antwoordWanneer stopt SVHW de automatische incasso?
U ontvangt van ons een brief als een automatische incasso niet is gelukt. Dit kan bijvoorbeeld door onvoldoende saldo op uw rekening, maar het kan ook zijn dat u uw bank opdracht heeft gegeven het geïncasseerde bedrag terug te boeken. Ook bij een tweede mislukte incasso sturen wij u een brief. Als de automatische afschrijving voor de derde keer niet lukt, stoppen wij de automatische incasso. U ontvangt dan geen brief. U moet de rest van het te betalen bedrag dan direct betalen.
Naar de pagina van dit antwoordWat gebeurt er als een maandelijkse incasso niet lukt?
U ontvangt van ons een brief als een automatische incasso niet is gelukt. Dit kan bijvoorbeeld door onvoldoende saldo op uw rekening, maar het kan ook zijn dat u uw bank opdracht heeft gegeven het geïncasseerde bedrag terug te boeken. Ook bij een tweede mislukte incasso sturen wij u een brief. Als de automatische afschrijving voor de derde keer niet lukt, stoppen wij de automatische incasso. U ontvangt dan geen brief. U moet de rest van het te betalen bedrag dan direct betalen.
Naar de pagina van dit antwoordWanneer schrijft SVHW de maandelijkse bedragen af?
Wij schrijven de bedragen op de laatste werkdag van de maand af.
Naar de pagina van dit antwoordHoe verander ik mijn rekeningnummer (IBAN) voor het automatisch afschrijven?
U kunt uw rekeningnummer (IBAN) voor de automatische afschrijvingen veranderen in Mijn SVHW. Ga naar ‘Zelf regelen’ en klik op ‘Voorkeursinstellingen wijzigen’.
Naar de pagina van dit antwoordVoor welke belastingen is automatische incasso niet mogelijk?
Automatische incasso is niet mogelijk voor:
- BIZ van de gemeenten Barendrecht, Goeree-Overflakkee en Nieuwkoop;
- Een aantal BIZ van gemeente Hoeksche Waard;
- Precariobelasting van gemeente Hellevoetsluis;
- Toeristenbelasting van gemeente Goeree-Overflakkee;
- Grafrechten van gemeente Westvoorne.
Ik heb geen aanslag lokale belastingen ontvangen, maar krijg wel een aanmaning. Hoe kan dat?
- Via Mijn SVHW ziet u of u een aanslag heeft gekregen. U heeft daarvoor een DigiD-code nodig.
- Misschien bent u aangemeld bij MijnOverheid. U krijgt dan geen aanslag meer per post. U vindt uw aanslag in uw Berichtenbox van MijnOverheid.
Kijk hier voor meer informatie over MijnOverheid.
Waarom krijg ik niet eerst een kosteloze betalingsherinnering?
SVHW stuurt geen kosteloze betalingsherinnering, omdat dit veel bedrijfskosten met zich meebrengt. Deze extra kosten moeten worden doorberekend aan de gemeente. De gemeente rekent dit weer door in de belastingen aan de inwoners en bedrijven.
Naar de pagina van dit antwoordWat is de termijn voor het indienen van een bezwaarschrift?
Als u het niet eens bent met een door SVHW opgelegde belastingaanslag of WOZ-beschikking, dan kunt u binnen zes weken na de dagtekening van het aanslagbiljet bezwaar maken.
Als u uw bezwaarschrift na de termijn van zes weken indient, wordt uw bezwaar niet-ontvankelijk verklaard. Dit betekent dat uw bezwaarschrift niet aan de formele wettelijke voorschriften voldoet. SVHW neemt het bezwaarschrift wel ambtshalve in behandeling. Het is niet mogelijk in beroep te gaan tegen een ambtshalve besluit.
Naar de pagina van dit antwoordIk word voor drie vervuilingseenheden (v.e.) aangeslagen, maar wij wonen maar met zijn tweeën.
De aanslag klopt. De meeste huishoudens krijgen een aanslag van 3 vervuilingseenheden (v.e.). Alleen voor eenpersoonshuishoudens is een uitzondering gemaakt: die krijgen een aanslag van 1 v.e. Dit is wettelijk bepaald.
SVHW gaat uit van het aantal personen dat bij de Basisregistratie Personen (BRP) op uw adres is ingeschreven op 1 januari van het belastingjaar. Geef een verhuizing, overlijden of geboorte altijd door aan uw gemeente.
Naar de pagina van dit antwoordWanneer is een bezwaar ontvankelijk?
Een bezwaarschrift is ontvankelijk als SVHW deze binnen zes weken na de dagtekening van het aanslagbiljet ontvangt. Vermeld in uw bezwaarschrift:
- uw naam;
- de adresgegevens;
- het aanslagnummer van de belastingaanslag;
- uw motivatie: geef duidelijk aan waarom u het niet eens bent met de aanslag of waarom u vindt dat de kosten onjuist en/of onterecht in rekening zijn gebracht.
Het bezwaarschrift kan niet zijn gegrond op de stelling dat u het aanslagbiljet of de aanmaning niet heeft ontvangen, tenzij u dit kunt aantonen.
Naar de pagina van dit antwoordMoet ik de aanslag betalen als ik bezwaar heb gemaakt?
Het indienen van een bezwaarschrift is ook een verzoek om uitstel van betaling. Een apart verzoek om uitstel is niet nodig. U krijgt uitstel van betaling voor het bedrag waartegen u bezwaar maakt tot het moment van uitspraak.
Het bedrag waartegen u géén bezwaar maakt, moet u wèl voor de vervaldatum betalen.
Betaalt u via automatische incasso?
Als u bezwaar heeft gemaakt tegen de WOZ-waarde van uw onroerende zaak, dan “loopt” de maandelijkse afschrijving van het verschuldigde bedrag van uw aanslag door. De reden is dat SVHW voor het einde van de incassoperiode uitspraak doet. Loopt de automatische incasso niet “door”, dan kan het zijn dat u na de uitspraak op uw bezwaarschrift hoge lasten heeft in de resterende incassotermijnen.
Bij overige bezwaren hoeft u het bedrag waartegen u bezwaar maakt nog niet te betalen. Wij schrijven dan alleen het resterende aanslagbedrag in delen af.
Naar de pagina van dit antwoordKan ik telefonisch bezwaar maken?
Nee, telefonisch bezwaar maken is niet mogelijk.
U kunt bezwaar maken via Mijn SVHW, het digitale bezwaarformulier (alleen voor WOZ-bezwaar) of schriftelijk. Alleen dan kunt u wanneer u het niet eens bent met de uitspraak, in beroep gaan.
Wie betaalt forensenbelasting?
U betaalt forensenbelasting als u uw hoofdverblijf niet in de gemeente heeft, maar wel meer dan 90 dagen per jaar een gemeubileerde woning voor uzelf of uw gezin ter beschikking heeft.
Naar de pagina van dit antwoordIk gebruik de woonruimte minder dan 90 dagen per jaar. Moet ik dan toch forensenbelasting betalen?
Hoeveel dagen u de woonruimte precies gebruikt, maakt voor de forensenbelasting niet uit. Het gaat om het aantal dagen per belastingjaar dat de woonruimte beschikbaar is voor eigen gebruik.
Naar de pagina van dit antwoordWat moet ik doen als de woonruimte niet meer voor eigen gebruik beschikbaar is?
Is de woonruimte niet langer voor eigen gebruik beschikbaar of is de periode van beschikbaar zijn in het betreffende belastingjaar minder dan 90 dagen? Dan dient u bezwaar in tegen de opgelegde forensenbelasting. Ga hiervoor naar ‘Mijn SVHW’.
Naar de pagina van dit antwoordHeb ik recht op vermindering van de aanslag forensenbelasting bij verkoop van de woonruimte?
De forensenbelasting is een vast bedrag voor iedereen die meer dan 90 dagen per belastingjaar een gemeubileerde woning ter beschikking heeft gehad en niet in dezelfde gemeente zijn hoofdverblijf heeft.
Verkoopt u de woonruimte in de loop van het belastingjaar, maar stond deze het betreffende belastingjaar meer dan 90 dagen tot uw beschikking? Dan bent u het volledige aanslagbedrag verschuldigd.
Naar de pagina van dit antwoordKan de notaris de forensenbelasting bij verkoop verrekenen met de nieuwe eigenaar?
Dit is niet mogelijk omdat het een gebruikersbelasting betreft. De notaris mag alleen opgelegde eigenarenbelastingen verrekenen met de nieuwe eigenaar.
Naar de pagina van dit antwoordKan ik bij de forensenbelasting bezwaar maken tegen de WOZ-waarde?
U kunt bezwaar maken als u de woning na 1 januari van het belastingjaar heeft gekocht en geen WOZ beschikking heeft ontvangen.
Als u op 1 januari van het belastingjaar eigenaar was van de woning heeft u een beschikking ontvangen met de WOZ waarde. Hiertegen heeft u bezwaar kunnen maken binnen de gestelde termijn. Na deze termijn is de waarde onherroepelijk vast komen te staan. Het is niet mogelijk bezwaar te maken tegen de WOZ waarde op de aanslag forensenbelasting.
Naar de pagina van dit antwoordMoet ik forensenbelasting betalen als ik al onroerende-zaakbelasting en andere gemeentelijke belastingen betaal?
Forensenbelasting is een belasting die naast de andere belastingen kan worden geheven als u uw hoofdverblijf niet in de gemeente heeft, maar wel meer dan 90 dagen per jaar een gemeubileerde woning voor uzelf of uw gezin ter beschikking heeft.
De gedachte achter de forensenbelasting is dat forensen profijt hebben van allerlei activiteiten en voorzieningen van een gemeente, zonder dat de gemeente hiervoor een tegemoetkoming uit het Gemeentefonds ontvangt. De hoogte van die uitkering uit het Gemeentefonds wordt mede bepaald door het aantal inwoners. Voor niet-inwoners krijgt de gemeente deze uitkering niet, terwijl er voor deze groep wel kosten worden gemaakt.
Naar de pagina van dit antwoordWie betaalt de grafonderhoudsrechten?
De aanslag wordt voor een particulier graf opgelegd op naam van de rechthebbende en van een algemeen graf op naam van de belanghebbende. SVHW krijgt van de gemeente door wie rechthebbende/belanghebbende is van het graf.
Naar de pagina van dit antwoordWaarvoor wordt grafonderhoudsrecht betaald?
Met het grafonderhoudsrecht worden de begraafplaatsen door de gemeente onderhouden. Het gedenkteken, de beplanting of andere grafbedekking op het graf van uw dierbare onderhoudt u zelf.
Naar de pagina van dit antwoordKan ik het jaarlijks grafonderhoudsrecht in één keer afkopen?
Het jaarlijks grafonderhoudsrecht kan in één keer worden afgekocht tot het einde van de looptijd van het graf. Dit kunt u regelen bij de gemeente waar het graf gelegen is.
Naar de pagina van dit antwoordIk ben een hondenpenning verloren. Wat moet ik doen?
U kunt een nieuwe hondenpenning aanvragen via het contactformulier “Ik heb een andere vraag”.
Naar de pagina van dit antwoordMoet ik hondenbelasting betalen als ik een kennel heb?
Ja, ook voor een kennel betaalt u hondenbelasting. Om voor het kenneltarief in aanmerking te komen moet uw kennel wel geregistreerd zijn bij de raad van beheer op kynologisch gebied in Nederland.
Naar de pagina van dit antwoordHoe kan ik mijn hond afmelden?
Is uw hond overleden, heeft uw hond een andere eigenaar of vertrekt u naar een andere gemeente? Geef dit dan door via Mijn SVHW.
Naar de pagina van dit antwoordHoe kan ik een hond aanmelden?
Voor een snelle verwerking kunt u via Mijn SVHW zelf direct uw hond aan- of afmelden en ziet u hoeveel honden er op uw naam geregistreerd staan. U kunt uw hond eventueel ook telefonisch aanmelden.
Naar de pagina van dit antwoordWordt er gecontroleerd of ik een hond heb?
Jaarlijks controleert Legitiem BV het hondenbezit. Zij kunnen zich legitimeren als werknemer bij LEGITIEM BV. Treft de controleur een hond aan waarvoor de eigenaar geen belasting betaalt, dan laat de controleur een brief achter waarin staat hoe u de hond kunt aanmelden.
Naar de pagina van dit antwoordWelke uitgaven tellen mee voor de kwijtschelding?
- De rekenhuur of de maandelijkse hypotheek
- Het bedrag dat u betaalt aan zorgverzekering exclusief het eigen risico
- Maandelijkse aflossing van belastingschulden
- Betaalde alimentatie (kinderen en partner)
Kan een zelfstandig ondernemer kwijtschelding aanvragen?
U kunt als zelfstandig ondernemer kwijtschelding aanvragen. Dit geldt niet voor de gemeentelijke belastingen van ondernemers uit Barendrecht en Westvoorne.
Let op: kwijtschelding is alléén mogelijk voor privébelastingen. Dus belastingen die niets met het bedrijf te maken hebben.
Naar de pagina van dit antwoordKrijg ik automatisch ieder jaar kwijtschelding?
Na uw schriftelijke toestemming, toetst SVHW of u wel of geen automatische kwijtschelding krijgt.
Als u automatische kwijtschelding krijgt, dan staat dit op uw aanslagbiljet. U hoeft dan verder niets te doen. Krijgt u geen automatische kwijtschelding? Dan kunt u kwijtschelding aanvragen.
Kwijtschelding betaalde aanslagen
U kunt geen kwijtschelding krijgen voor aanslagen die u al betaald heeft. Dat kan wel als u binnen drie maanden na betaling kwijtschelding aanvraagt en krijgt.
Naar de pagina van dit antwoordIk heb kwijtschelding aangevraagd. Krijg ik uitstel van betaling?
U hoeft de aanslag(en) nog niet te betalen. U kunt hiermee wachten tot u onze beslissing heeft ontvangen. Wij verwachten u binnen 10 weken een antwoord te geven. Betaalt u in delen via automatische incasso? Dan loopt de maandelijkse incasso van het te betalen bedrag van uw aanslag door.
Naar de pagina van dit antwoordHulp nodig bij uw aanvraag?
Heeft u hulp nodig bij het invullen van een formulier om kwijtschelding aan te vragen? Twijfelt u of u recht heeft op kwijtschelding? Bij SVHW kunt u hulp krijgen bij het invullen van uw formulier.
U kunt ook hulp vragen bij verschillende organisaties in uw gemeente.
Kijk hier voor de hulporganisaties in uw gemeente.
Wat zijn de normbedragen kwijtschelding?
Ieder half jaar (1 januari en 1 juli) stelt de overheid normbedragen vast. Dat gebeurt tegelijk met het aanpassen van de uitkeringen van de Participatiewet en de AOW. Een normbedrag is het maximale inkomen waarmee u kwijtschelding kunt krijgen.
Dit zijn de normbedragen per 1 juli 2024:
Leefsituatie |
Normbedrag |
Echtgenoten allebei 21 of ouder tot AOW-gerechtigde leeftijd. | € 1.869,21 |
Echtgenoten allebei AOW-gerechtigd. | € 1.987,64 |
Echtgenoten waar één AOW-gerechtigd en andere partner 21 jaar of ouder, maar niet AOW-gerechtigd. | € 1.982,14 |
Alleenstaande/Alleenstaande ouder 21 jaar of ouder, maar niet AOW-gerechtigd. | € 1.308,45 |
Alleenstaande/Alleenstaande ouder AOW-gerechtigd. | € 1.462,35 |
Voor Altena, Drimmelen en Lansingerland gelden de volgende AOW normen:
Leefsituatie |
Normbedrag |
Echtgenoten allebei AOW-gerechtigd. | € 2.139,27 |
Echtgenoten waar één AOW-gerechtigd en andere partner 21 jaar of ouder, maar niet AOW-gerechtigd. | € 2.133,77 |
Alleenstaande/Alleenstaande ouder AOW-gerechtigd. | € 1.560,70 |
De normen voor woonlasten en premie zorgverzekering:
Ook voor woonlasten (huur of hypotheekrente) en premie zorgverzekering gelden normbedragen als u kwijtschelding wilt aanvragen. De bedragen hiervan zitten ook al in de normbedragen voor kwijtschelding. Daarom moeten we ze in de berekening weer aftrekken. Dit zijn vaste bedragen.
Normbedragen voor woonlasten en premie zorgverzekering:
Leefsituatie |
Normbedrag |
Eén- of meerpersoonshuishouden | € 188,95 |
Eénpersoonshuishouden ouderen (AOW-gerechtigd) | € 187,13 |
Meerpersoonshuishouden ouderen (AOW-gerechtigd) | € 185,32 |
Maximale rekenhuur*/de hypotheekrente | € 879,66 |
* Rekenhuur is de subsidiabele huurprijs van de woning. Dit bestaat uit de kale huurprijs en een deel van de service kosten. Voor de woonlasten geldt ook nog dat wij voor de huur of hypotheekrente een maximaal bedrag in de berekening mogen meenemen.
Leefsituatie normbedrag premie zorgverzekering:
Alleenstaande / alleenstaande ouder | € 42,00 |
Gehuwd of samenwonend | € 95,00 |
Maximale vermogensvrijstelling
Om te bepalen hoeveel geld u op uw rekening mag hebben (de vermogensvrijstelling) maken wij een berekening. In het overzicht ziet u op welke bedragen dit ongeveer uitkomt:
Per gezinssituatie |
Bedrag |
Alleenstaande | maximaal € 3.600,00 |
Alleenstaande ouder | maximaal € 3.900,00 |
Gehuwd/samenwonend | maximaal € 4.800,00 |
Iedereen geboren vóór 01-01-1935 | maximaal € 11.600,00 |
Wat is de kostendelersnorm en wat zijn ‘kostendelers’?
Of u kwijtschelding krijgt, hangt af van het aantal mensen vanaf 27 jaar dat in uw woning woont. Als u met meer volwassen mensen in de woning woont, kunt u de kosten delen. Dit heet de kostendelersnorm.
SVHW kijkt hiernaar om te bepalen of u de belastingen wel of niet hoeft te betalen.
‘Kostendelers’ zijn alle in één huis wonende personen van 27 jaar of ouder. Het maakt niet uit of deze personen ook echt meebetalen aan de kosten van het huishouden.
Geen kostendelers zijn:
- Inwonende personen vanaf 27 jaar die een studie volgen (DUO of BBL);
- Kamerhuurders.
Ik kan niet in Mijn SVHW: hoe vraag ik kwijtschelding aan?
Vraag een aanvraagformulier voor Kwijtschelding aan via telefoonnummer (0186) 577 222 of (0800) 020 08 73.
U ontvangt het formulier binnen een week. Het ingevulde formulier met bijlagen stuurt u per post terug of digitaal via het contactformulier.
Wilt u kwijtschelding aanvragen met het (digitale) kwijtscheldingsformulier?
Dan heeft SVHW de volgende gegevens nodig (als deze op u slaan):
- overzicht(en) van uw inkomsten (loon, uitkering, alimentatie of studiefinanciering);
- de bedragen op alle bank- en spaarrekeningen;
- het bedrag dat u betaalt voor uw zorgverzekering;
- de bedragen die u ontvangt aan huur- en zorgtoeslag;
- hoogte van uw huur en servicekosten;
- jaaroverzicht van uw hypotheek;
- het maandelijkse bedrag dat u betaalt aan hypotheek;
- het bedrag van de voorlopige teruggave voor aftrek van de hypotheekrente;
- het bedrag van de voorlopige teruggave van de Belastingdienst;
- het bedrag dat u betaalt aan alimentatie (van kinderen en partner);
- het bedrag dat u maandelijks terugbetaalt aan de Belastingdienst.
Hoe log ik in bij Mijn SVHW?
Voor het inloggen bij Mijn SVHW gebruikt u uw DigiD:
- met gebruikersnaam, wachtwoord en een sms-code of
- via de DigiD app.
Hoe meld ik mij af voor (digitale) post via Mijn Overheid?
Ontvangt u berichten van SVHW digitaal, maar wilt u deze gewoon per post ontvangen?
- Ga naar Mijn Overheid.nl en log in met de DigiD app of sms-controle;
- Via het menu gaat u naar ‘Instellingen’;
- Ga naar ‘Organisaties Berichtenbox’;
- Onder ‘Samenwerkingsverbanden’ staat SVHW;
- Verwijder het vinkje achter SVHW;
- Klik op ‘opslaan’.
Wie bepaalt de WOZ waarde?
SVHW bepaalt de WOZ-waarde. In de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) staat hoe gemeenten en organisaties als SVHW de WOZ-waarde van onroerende zaken moeten bepalen.
Naar de pagina van dit antwoordIk heb mijn onroerende zaak verkocht, moet ik dan toch de hele aanslag betalen?
De situatie op 1 januari van het belastingjaar bepaalt wie de aanslag ontvangt. Verkoopt u uw onroerende zaak na 1 januari? Dan betaalt u toch voor het hele jaar. Koopt u in de loop van het jaar een onroerende zaak? Dan krijgt u pas vanaf het volgende jaar een aanslag OZB. Bij de overdracht worden de lasten vaak tijdsevenredig verrekend door de notaris. Dit is echter een zaak tussen koper en verkoper. U blijft zelf verantwoordelijk voor het betalen van de aanslag.
Naar de pagina van dit antwoordIk ben geen gebruiker meer, moet ik dan toch de hele aanslag betalen?
De situatie op 1 januari van het belastingjaar bepaalt wie de aanslag ontvangt. Stopt het gebruik na 1 januari? Dan betaalt u toch voor het hele jaar. Neemt u in de loop van het jaar een niet-woning in gebruik? Dan krijgt u pas vanaf het volgende jaar een aanslag OZB.
Naar de pagina van dit antwoordWie betaalt reclamebelasting?
U betaalt reclamebelasting wanneer er ten behoeve van u een reclameobject aanwezig is op een pand dat niet in hoofdzaak een woning is. Als er een reclameobject aanwezig is maar er is geen gebruiker bekend, dan betaalt de eigenaar van het pand de reclamebelasting.
Naar de pagina van dit antwoordWat is een reclameobject?
Een reclameobject is een openbare aankondiging in letters, symbolen, logo’s of kleuren (of een combinatie daarvan) of een reclamevoorwerp, dat zichtbaar is vanaf de openbare weg. Deze openbare aankondigingen zijn bedoeld om de belangstelling van het publiek te trekken voor hetgeen wordt aangekondigd. De aard van de aankondiging is niet relevant. Het hoeft dus geen “reclameboodschap” te zijn.
Naar de pagina van dit antwoordWat moet ik doen als er geen reclameobject meer is?
Wanneer er geen reclameobject meer is, dient u bezwaar in. Ga hiervoor naar ‘Mijn SVHW.’
Naar de pagina van dit antwoordMoet voor een leegstaand pand reclamebelasting betaald worden?
Bij leegstaande panden waar een reclameobject aanwezig is betaalt de eigenaar van het pand de reclamebelasting.
Naar de pagina van dit antwoordIk doe mijn bedrijfsafval in de container van mijn woning, moet ik dan toch reinigingsrecht betalen?
Ook als u het bedrijfsafval aanbiedt in de container van uw woning in deze gemeente, is er sprake van inzamelen van bedrijfsafval. Voor deze dienst brengt de gemeente reinigingsrechten in rekening.
Naar de pagina van dit antwoordHoe kan ik mijn ledigingen/stortingen nakijken?
In Mijn SVHW kunt u alle ledigingen/stortingen raadplegen. Ga naar ‘Mijn SVHW‘ en kijk bij ‘Mijn restafvalteller’.
Naar de pagina van dit antwoordWie betaalt rioolheffing?
Naast de zorg voor de riolering zorgt uw gemeente ook voor het hemelwater en het grondwater. De gemeente verhaalt de kosten hiervan via de rioolheffing. Eigenaren en gebruikers betalen rioolheffing als er direct of indirect water geloosd wordt op de riolering. Een voorbeeld van indirecte lozing is hemelwater dat van het dak via de verharding in de straatkolk loopt. Ook als een septic tank een overstort heeft op gemeentewater is sprake van lozing op het gemeentelijk rioolstelsel. In de gemeente Barendrecht betalen ook alle niet op het riool aangesloten panden rioolheffing.
Naar de pagina van dit antwoordHeeft een wijziging van het aantal personen dat op een adres woont invloed op de rioolheffing?
Het aantal bewoners op 1 januari bepaalt welk tarief u betaalt.
Naar de pagina van dit antwoordIk ben geen gebruiker meer, moet ik dan toch de hele aanslag betalen?
De situatie op 1 januari van het belastingjaar bepaalt wie de aanslag ontvangt. Stopt het gebruik na 1 januari? Dan betaalt u toch voor het hele jaar. Neemt u in de loop van het jaar een roerende niet-woning in gebruik? Dan krijgt u pas vanaf het volgende jaar een aanslag RZB.
Naar de pagina van dit antwoordIk heb mijn onroerende zaak verkocht, moet ik dan toch de hele aanslag betalen?
De situatie op 1 januari van het belastingjaar bepaalt wie de aanslag ontvangt. Verkoopt u uw roerende zaak na 1 januari? Dan betaalt u toch voor het hele jaar. Koopt u in de loop van het jaar een roerende zaak? Dan krijgt u pas vanaf het volgende jaar een aanslag RZB.
Naar de pagina van dit antwoordWie bepaalt de waarde van de roerende zaak?
SVHW bepaalt de waarde van de roerende zaak.
Naar de pagina van dit antwoordIk heb geen aanslag lokale belastingen ontvangen, maar krijg wel een aanmaning. Hoe kan dat?
- Via Mijn SVHW ziet u of u een aanslag heeft gekregen. U heeft daarvoor een DigiD-code nodig.
- Misschien bent u aangemeld bij MijnOverheid. U krijgt dan geen aanslag meer per post. U vindt uw aanslag in uw Berichtenbox van MijnOverheid.
Kijk hier voor meer informatie over MijnOverheid.
Waarom krijg ik niet eerst een kosteloze betalingsherinnering?
SVHW stuurt geen kosteloze betalingsherinnering, omdat dit veel bedrijfskosten met zich meebrengt. Deze extra kosten moeten worden doorberekend aan de gemeente. De gemeente rekent dit weer door in de belastingen aan de inwoners en bedrijven.
Naar de pagina van dit antwoordHoeveel toeristenbelasting moet ik betalen?
De tarieven voor de toeristenbelasting verschillen per gemeente. De gemeente berekent de toeristenbelasting per persoon/per overnachting, de watertoeristenbelasting per persoon/per etmaal.
Uw aanslag wordt gebaseerd op het door u ingevulde aangiftebiljet. Als u bij uw aangifte voor de toeristenbelasting kiest voor aangifte op basis van het werkelijk aantal overnachtingen wordt gevraagd om het nachtregister bij te voegen.
Naar de pagina van dit antwoordWanneer is iemand vrijgesteld van de toeristenbelasting?
Personen die als ingezetene in de Basisregistratie Personen (BRP) van de betreffende gemeente staan ingeschreven hoeven geen toeristenbelasting te betalen.
Naar de pagina van dit antwoordWelke vormen van toeristenbelasting zijn er?
- U betaalt toeristenbelasting over overnachtingen van personen die niet in de gemeente staan ingeschreven en die een vergoeding betalen voor de overnachting.
- U betaalt watertoeristenbelasting voor personen die tegen een vergoeding op een vaartuig in wateren binnen de gemeente verblijven en die niet staan ingeschreven in de gemeente.
- U betaalt dagtoeristenbelasting voor het dagverblijf op Tiengemeten door personen die niet staan ingeschreven in de gemeente Hoeksche Waard.
Wie moet er toeristenbelasting betalen?
Toeristenbelasting is verschuldigd over zakelijke of privé overnachtingen van mensen die niet staan ingeschreven in de gemeente en hiervoor een vergoeding betalen. Dit betekent dat ook toeristenbelasting mag worden geheven voor het verblijf van arbeidsmigranten of voor zakelijke overnachtingen. Degene die overnacht, betaalt de belasting aan de ondernemer die de overnachtingsmogelijkheid biedt. Deze ondernemer draagt de belasting daarna af aan de gemeente. Hiervoor wordt na afloop van het belastingjaar een aangiftebiljet aan de ondernemer verzonden.
Als u de mogelijkheid biedt tot verblijf tegen vergoeding en u geen aangiftebiljet heeft ontvangen, bent u verplicht hierom te verzoeken bij het SVHW.
Ook als u uw woning via Airbnb of een soortgelijke organisatie verhuurt, moet u zich aanmelden bij het SVHW als belastingplichtige voor toeristenbelasting.
Is er een minimumleeftijd van toepassing op de toeristenbelasting?
Nee, er is geen minimumleeftijd van toepassing op de toeristenbelasting. Voor iedere persoon die niet staat ingeschreven in de gemeente, hoe jong ook, is toeristenbelasting verschuldigd.
Naar de pagina van dit antwoordZijn alleen overnachtingen met een toeristisch karakter belast?
Nee. Ook overnachtingen door bijvoorbeeld werknemers vallen onder de toeristenbelasting, wanneer deze personen niet als ingezetene in de Basisregistratie Personen (BRP) van de betreffende gemeente staan ingeschreven.
Naar de pagina van dit antwoordHoe kan ik toeristenbelasting afdragen aan de gemeente?
Als u de mogelijkheid biedt tot verblijf tegen vergoeding moet u zich aanmelden bij SVHW. De plaatsgevonden overnachtingen houdt u bij in een nachtregister. Hierin neemt u minimaal op: de naam van de gast, de woonplaats, het aantal personen en het aantal nachten. Aan het begin van het opvolgende belastingjaar ontvangt u een aangiftebiljet. Hiermee doet u aangifte voor de toeristenbelasting over het voorgaande belastingjaar. Op basis van het aantal door u opgegeven overnachtingen stuurt SVHW u een aanslagbiljet.
Naar de pagina van dit antwoordIk betaal toeristenbelasting voor mijn overnachtingen. Moet ik dan ook nog watertoeristenbelasting betalen voor mijn verblijf op de boot in de haven?
Als u voor dezelfde periode een aanslag toeristenbelasting ontvangt, hoeft de haven u geen watertoeristenbelasting in rekening te brengen. U kunt dit bij het havenkantoor aantonen door middel van de factuur van uw overnachtingsadres.
Naar de pagina van dit antwoordHoe geef ik een bedrijfsverhuizing door?
De Kamer van Koophandel (KvK) geeft verhuizingen niet automatisch door aan SVHW. Dit moet u zelf doen. Als SVHW de aanslag al heeft verstuurd, kunt u via de website bezwaar maken:
- Bedrijven loggen in bij ‘Mijn SVHW’ in via Bedrijven en organisaties (eHerkenning);
- Natuurlijk personen loggen in bij ‘Mijn SVHW’ in via Particulieren (inloggen met DigiD).
Voeg bij uw bezwaar een kopie van de uitschrijving KvK of einde huurcontract/eindnota water-/energieleverancier.
Naar de pagina van dit antwoordIs de watersysteemheffing (on)gebouwd niet via de notaris betaald?
De situatie op 1 januari van het jaar bepaalt wie de aanslag ontvangt. Verkoopt u uw (ongebouwde) onroerende zaak in de loop van het jaar? Dan betaalt u toch voor het hele jaar. Normaal gesproken berekent de notaris hoeveel watersysteemheffing (on)gebouwd u terugkrijgt van de koper. Dit is echter een zaak tussen koper en verkoper. U blijft zelf verantwoordelijk voor het betalen van de aanslag.
Naar de pagina van dit antwoordIs de wegenheffing (on)gebouwd niet via de notaris betaald?
De situatie op 1 januari van het jaar bepaalt wie de aanslag ontvangt. Verkoopt u uw (ongebouwde) onroerende zaak in de loop van het jaar? Dan betaalt u toch voor het hele jaar. Normaal gesproken berekent de notaris hoeveel wegenheffing (on)gebouwd u terugkrijgt van de koper. Dit is echter een zaak tussen koper en verkoper. U blijft zelf verantwoordelijk voor het betalen van de aanslag.
Naar de pagina van dit antwoordVoor welke belastingen maakt een verhuizing tijdens het jaar niet uit?
- Onroerende-/roerende zaakbelasting
- Rioolheffing Eigenaren
- Watersysteemheffing ingezetenen
- Wegenheffing ingezetenen
- Watersysteemheffing gebouwd
- Wegenheffing gebouwd
- Watersysteemheffing ongebouwd
- Wegenheffing ongebouwd
- Watersysteemheffing natuurterreinen
- Wegenheffing natuurterreinen
Wat is het werkgebied van waterschap Hollandse Delta?
Het werkgebied van waterschap Hollandse Delta bestaat uit de Zuid-Hollandse Eilanden. Daar horen ook Rotterdam-Zuid en Rozenburg bij.
Naar de pagina van dit antwoordHoe wordt de watersysteemheffing gebruiker berekend?
De watersysteemheffing gebruiker is voor elke woonruimte gelijk. Voor de hoogte van de aanslag maakt het niet uit hoeveel bewoners een huis heeft en wat de waarde van het huis is.
U betaalt een vast bedrag als u op 1 januari in een zelfstandige woonruimte woont. Als u in de loop van het jaar verhuist, betaalt u toch voor het hele jaar. Daartegenover staat dat u voor uw nieuwe adres pas het volgende jaar een aanslag krijgt. Dit is wettelijk bepaald.
Naar de pagina van dit antwoordIs het voor de watersysteemheffing gebruiker belangrijk uit hoeveel personen mijn huishouden bestaat?
Nee, u betaalt een vast bedrag per woonruimte. Deze aanslag wordt dus niet aangepast als u alleen komt te wonen.
Naar de pagina van dit antwoordWaarom betaal ik twee keer watersysteemheffing?
De kosten voor de uitoefening van de taken van het waterschap moeten eerlijk over de vier groepen belastingplichtigen worden verdeeld: ingezetenen (gebruikers) en eigenaren gebouwd, ongebouwd en natuurterreinen. Iedere groep heeft een bepaald belang bij de uitoefening van de taken van het waterschap.
Valt u in meerdere groepen omdat u bijvoorbeeld ook huiseigenaar bent, dan ontvangt u twee aanslagen watersysteemheffing:
- watersysteemheffing gebruiker als ingezetene
- watersysteemheffing gebouwd als eigenaar
Waar vind ik de tarieven terug?
Waterschap Hollandse Delta stelt jaarlijks de tarieven vast. Kijk hier voor de tarieven per belastingjaar.
Naar de pagina van dit antwoordWaarom moet ik watersysteemheffing betalen?
U betaalt watersysteemheffing aan waterschap Hollandse Delta voor het op peil houden van de waterstand en de waterkwaliteit en het onderhoud aan duinen, dijken en kades.
Naar de pagina van dit antwoordIk heb in het begin van het jaar al een aanslag van het waterschap ontvangen, waarom ontvang ik er in mei nog één?
In februari ontvangt u de gebruikersbelastingen en in mei de eigenarenbelastingen van waterschap Hollandse Delta. Dit komt doordat uw gemeente niet is aangesloten bij SVHW. Uw gemeente geeft de WOZ-waarde van uw woning/bedrijf pas later in het jaar door aan SVHW. Deze WOZ-waarde is namelijk nodig om de eigenarenbelastingen van waterschap Hollandse Delta vast te stellen.
Naar de pagina van dit antwoordDe WOZ-waarde van mijn woning/bedrijf is verlaagd. Waarom is dat niet zichtbaar op de aanslag van waterschap Hollandse Delta?
Dit komt doordat uw gemeente niet is aangesloten bij SVHW, maar wel in het werkgebied van waterschap Hollandse Delta ligt. Uw gemeente geeft de verlaagde WOZ-waarde van uw woning/bedrijf later in het jaar door aan SVHW.
Naar de pagina van dit antwoordWanneer ontvang ik een bericht over de verlaagde WOZ-waarde voor mijn waterschapsbelasting?
Na het versturen van uw aanslag lokale belastingen, controleert SVHW regelmatig welke WOZ-waarden zijn verlaagd. Is uw WOZ-waarde verlaagd, dan ontvangt u hierover automatisch bericht. Hier hoeft u niets voor te doen.
Naar de pagina van dit antwoordIk heb WOZ-bezwaar gemaakt voor een (niet-) woning in een gemeente die bij SVHW is aangesloten. Moet ik apart bezwaar maken tegen de waterschapsbelastingen?
Nee, u hoeft geen bezwaar te maken tegen watersysteemheffing en wegenheffing gebouwd voor dezelfde woning/hetzelfde bedrijf. Wanneer de WOZ-waarde wijzigt, dan past SVHW uw aanslag aan. U krijgt daar een schriftelijke bevestiging van.
Naar de pagina van dit antwoordKan ik zelf controleren of de WOZ-waarde is aangepast?
Op wozwaardeloket.nl kunt u controleren of SVHW de juiste WOZ-waarde heeft klaargezet. Is de termijn om in beroep te gaan voorbij en is de gewijzigde WOZ-waarde niet zichtbaar op het WOZ-waardeloket? Neemt u dan contact op met SVHW.
Naar de pagina van dit antwoordIs de watersysteemheffing (on)gebouwd niet via de notaris betaald?
De situatie op 1 januari van het jaar bepaalt wie de aanslag ontvangt. Verkoopt u uw (ongebouwde) onroerende zaak in de loop van het jaar? Dan betaalt u toch voor het hele jaar. Normaal gesproken berekent de notaris hoeveel watersysteemheffing (on)gebouwd u terugkrijgt van de koper. Dit is echter een zaak tussen koper en verkoper. U blijft zelf verantwoordelijk voor het betalen van de aanslag.
Naar de pagina van dit antwoordWaarom verlaagt SVHW de aanslag watersysteemheffing (on)gebouwd niet bij verkoop?
De situatie op 1 januari van het jaar bepaalt wie de aanslag krijgt. Verkoopt u uw pand of terrein tijdens het jaar? Dan betaalt u toch voor het hele jaar. Meestal berekent de notaris hoeveel watersysteemheffing (on)gebouwd de koper aan u moet terugbetalen. Dat is een zaak tussen u en de koper. U blijft verantwoordelijk voor het betalen van de aanslag.
Naar de pagina van dit antwoordWaarom betaal ik twee keer watersysteemheffing?
De kosten voor de uitoefening van de taken van het waterschap moeten eerlijk over de vier groepen belastingplichtigen worden verdeeld: ingezetenen (gebruikers) en eigenaren gebouwd, ongebouwd en natuurterreinen. Iedere groep heeft een bepaald belang bij de uitoefening van de taken van het waterschap.
Valt u in meerdere groepen omdat u bijvoorbeeld ook huiseigenaar bent, dan ontvangt u twee aanslagen watersysteemheffing:
- watersysteemheffing gebruiker als ingezetene
- watersysteemheffing gebouwd als eigenaar
Waar vind ik de tarieven terug?
Waterschap Hollandse Delta stelt jaarlijks de tarieven vast. Kijk hier voor de tarieven per belastingjaar.
Naar de pagina van dit antwoordHoe wordt de aanslag watersysteemheffing gebouwd berekend?
De aanslagen watersysteemheffing gebouwd worden opgelegd naar de waarde die het waterschap door de taakuitoefening beschermt. Dat is, volgens de Waterschapswet, de WOZ-waarde van de onroerende zaak. De WOZ-waarde maal het tarief, is het bedrag dat u moet betalen.
Naar de pagina van dit antwoordWaarom moet ik watersysteemheffing betalen?
U betaalt watersysteemheffing aan waterschap Hollandse Delta voor het op peil houden van de waterstand en de waterkwaliteit en het onderhoud aan duinen, dijken en kades.
Naar de pagina van dit antwoordIk heb in het begin van het jaar al een aanslag van het waterschap ontvangen, waarom ontvang ik er in mei nog één?
In februari ontvangt u de gebruikersbelastingen en in mei de eigenarenbelastingen van waterschap Hollandse Delta. Dit komt doordat uw gemeente niet is aangesloten bij SVHW. Uw gemeente geeft de WOZ-waarde van uw woning/bedrijf pas later in het jaar door aan SVHW. Deze WOZ-waarde is namelijk nodig om de eigenarenbelastingen van waterschap Hollandse Delta vast te stellen.
Naar de pagina van dit antwoordDe WOZ-waarde van mijn woning/bedrijf is verlaagd. Waarom is dat niet zichtbaar op de aanslag van waterschap Hollandse Delta?
Dit komt doordat uw gemeente niet is aangesloten bij SVHW, maar wel in het werkgebied van waterschap Hollandse Delta ligt. Uw gemeente geeft de verlaagde WOZ-waarde van uw woning/bedrijf later in het jaar door aan SVHW.
Naar de pagina van dit antwoordWanneer ontvang ik een bericht over de verlaagde WOZ-waarde voor mijn waterschapsbelasting?
Na het versturen van uw aanslag lokale belastingen, controleert SVHW regelmatig welke WOZ-waarden zijn verlaagd. Is uw WOZ-waarde verlaagd, dan ontvangt u hierover automatisch bericht. Hier hoeft u niets voor te doen.
Naar de pagina van dit antwoordIk heb WOZ-bezwaar gemaakt voor een (niet-) woning in een gemeente die bij SVHW is aangesloten. Moet ik apart bezwaar maken tegen de waterschapsbelastingen?
Nee, u hoeft geen bezwaar te maken tegen watersysteemheffing en wegenheffing gebouwd voor dezelfde woning/hetzelfde bedrijf. Wanneer de WOZ-waarde wijzigt, dan past SVHW uw aanslag aan. U krijgt daar een schriftelijke bevestiging van.
Naar de pagina van dit antwoordKan ik zelf controleren of de WOZ-waarde is aangepast?
Op wozwaardeloket.nl kunt u controleren of SVHW de juiste WOZ-waarde heeft klaargezet. Is de termijn om in beroep te gaan voorbij en is de gewijzigde WOZ-waarde niet zichtbaar op het WOZ-waardeloket? Neemt u dan contact op met SVHW.
Naar de pagina van dit antwoordWaar vind ik de tarieven terug?
Waterschap Hollandse Delta stelt jaarlijks de tarieven vast. Kijk hier voor de tarieven per belastingjaar.
Naar de pagina van dit antwoordWaarom moet ik watersysteemheffing betalen?
U betaalt watersysteemheffing aan waterschap Hollandse Delta voor het op peil houden van de waterstand en de waterkwaliteit en het onderhoud aan duinen, dijken en kades.
Naar de pagina van dit antwoordIk heb in het begin van het jaar al een aanslag van het waterschap ontvangen, waarom ontvang ik er in mei nog één?
In februari ontvangt u de gebruikersbelastingen en in mei de eigenarenbelastingen van waterschap Hollandse Delta. Dit komt doordat uw gemeente niet is aangesloten bij SVHW. Uw gemeente geeft de WOZ-waarde van uw woning/bedrijf pas later in het jaar door aan SVHW. Deze WOZ-waarde is namelijk nodig om de eigenarenbelastingen van waterschap Hollandse Delta vast te stellen.
Naar de pagina van dit antwoordIs de watersysteemheffing (on)gebouwd niet via de notaris betaald?
De situatie op 1 januari van het jaar bepaalt wie de aanslag ontvangt. Verkoopt u uw (ongebouwde) onroerende zaak in de loop van het jaar? Dan betaalt u toch voor het hele jaar. Normaal gesproken berekent de notaris hoeveel watersysteemheffing (on)gebouwd u terugkrijgt van de koper. Dit is echter een zaak tussen koper en verkoper. U blijft zelf verantwoordelijk voor het betalen van de aanslag.
Naar de pagina van dit antwoordWaarom verlaagt SVHW de aanslag watersysteemheffing (on)gebouwd niet bij verkoop?
De situatie op 1 januari van het jaar bepaalt wie de aanslag krijgt. Verkoopt u uw pand of terrein tijdens het jaar? Dan betaalt u toch voor het hele jaar. Meestal berekent de notaris hoeveel watersysteemheffing (on)gebouwd de koper aan u moet terugbetalen. Dat is een zaak tussen u en de koper. U blijft verantwoordelijk voor het betalen van de aanslag.
Naar de pagina van dit antwoordWaar vind ik de tarieven terug?
Waterschap Hollandse Delta stelt jaarlijks de tarieven vast. Kijk hier voor de tarieven per belastingjaar.
Naar de pagina van dit antwoordHoe wordt de aanslag watersysteemheffing ongebouwd berekend?
De aanslagen watersysteemheffing ongebouwd worden opgelegd naar de oppervlakte die het waterschap door de taakuitoefening beschermt. Dat is, volgens de Waterschapswet, het aantal hectare van de onroerende zaak. Het aantal hectare maal het tarief, is het bedrag dat u moet betalen.
Voor verharde openbare wegen geldt een apart tarief. Tariefdifferentiatie is voor de waterschappen een mogelijkheid om rekening te houden met het feit dat het belang bij het watersysteembeheer voor bepaalde onroerende zaken duidelijk afwijkend kan zijn dan dat van andere onroerende zaken.
Naar de pagina van dit antwoordWaarom moet ik watersysteemheffing betalen?
U betaalt watersysteemheffing aan waterschap Hollandse Delta voor het op peil houden van de waterstand en de waterkwaliteit en het onderhoud aan duinen, dijken en kades.
Naar de pagina van dit antwoordIk heb in het begin van het jaar al een aanslag van het waterschap ontvangen, waarom ontvang ik er in mei nog één?
In februari ontvangt u de gebruikersbelastingen en in mei de eigenarenbelastingen van waterschap Hollandse Delta. Dit komt doordat uw gemeente niet is aangesloten bij SVHW. Uw gemeente geeft de WOZ-waarde van uw woning/bedrijf pas later in het jaar door aan SVHW. Deze WOZ-waarde is namelijk nodig om de eigenarenbelastingen van waterschap Hollandse Delta vast te stellen.
Naar de pagina van dit antwoordWaar vind ik de tarieven terug?
Waterschap Hollandse Delta stelt jaarlijks de tarieven vast. Kijk hier voor de tarieven per belastingjaar.
Naar de pagina van dit antwoordWaarom moet ik wegenheffing betalen?
De Provincie heeft het wegbeheer aan waterschap Hollandse Delta opgedragen. Hiervoor kan het waterschap een wegenheffing instellen. U betaalt wegenheffing voor het onderhoud van wegen en fietspaden buiten de bebouwde kom (behalve rijks- en provinciale wegen).
Het waterschap strooit in de winter, maait de bermen, asfalteert wegen en fietspaden en legt drempels en rotondes aan. Ook als u geen auto bezit, heeft u belang bij de uitoefening van deze taken.
Naar de pagina van dit antwoordIk betaal toch al wegenbelasting?
Als een motorrijtuig (personenauto, bestelauto, vrachtauto of motor) op uw naam staat, moet u motorrijtuigenbelasting betalen aan de Belastingdienst.
De wegenheffing betaalt u aan waterschap Hollandse Delta. U betaalt wegenheffing voor het onderhoud van wegen en fietspaden buiten de bebouwde kom (behalve rijks- en provinciale wegen).
Naar de pagina van dit antwoordHoe wordt de wegenheffing gebruiker berekend?
De wegenheffing gebruiker is voor elke woonruimte gelijk. Voor de hoogte van de aanslag maakt het niet uit hoeveel bewoners een huis heeft en wat de waarde van het huis is.
U betaalt een vast bedrag als u op 1 januari in een zelfstandige woonruimte woont. Als u in de loop van het jaar verhuist, betaalt u toch voor het hele jaar. Daartegenover staat dat u voor uw nieuwe adres pas het volgende jaar een aanslag krijgt. Dit is wettelijk bepaald.
Naar de pagina van dit antwoordIs het voor de wegenheffing gebruiker van belang uit hoeveel personen mijn huishouden bestaat?
Nee, u betaalt een vast bedrag per woonruimte. Deze aanslag wordt dus niet aangepast als u alleen komt te wonen.
Naar de pagina van dit antwoordWaarom betaal ik twee keer wegenheffing?
De kosten voor de uitoefening van de taken van het waterschap worden eerlijk over de vier groepen belastingplichtigen verdeeld: gebruikers (ingezetenen) en eigenaren gebouwd, ongebouwd en natuurterreinen. Iedere groep heeft een bepaald belang bij de uitoefening van de taken van het waterschap.
Valt u in meerdere groepen omdat u bijvoorbeeld ook huiseigenaar bent, dan ontvangt u twee aanslagen wegenheffing:
- wegenheffing gebruiker als ingezetene
- wegenheffing gebouwd als eigenaar
Ik heb in het begin van het jaar al een aanslag van het waterschap ontvangen, waarom ontvang ik er in mei nog één?
In februari ontvangt u de gebruikersbelastingen en in mei de eigenarenbelastingen van waterschap Hollandse Delta. Dit komt doordat uw gemeente niet is aangesloten bij SVHW. Uw gemeente geeft de WOZ-waarde van uw woning/bedrijf pas later in het jaar door aan SVHW. Deze WOZ-waarde is namelijk nodig om de eigenarenbelastingen van waterschap Hollandse Delta vast te stellen.
Naar de pagina van dit antwoordDe WOZ-waarde van mijn woning/bedrijf is verlaagd. Waarom is dat niet zichtbaar op de aanslag van waterschap Hollandse Delta?
Dit komt doordat uw gemeente niet is aangesloten bij SVHW, maar wel in het werkgebied van waterschap Hollandse Delta ligt. Uw gemeente geeft de verlaagde WOZ-waarde van uw woning/bedrijf later in het jaar door aan SVHW.
Naar de pagina van dit antwoordWanneer ontvang ik een bericht over de verlaagde WOZ-waarde voor mijn waterschapsbelasting?
Na het versturen van uw aanslag lokale belastingen, controleert SVHW regelmatig welke WOZ-waarden zijn verlaagd. Is uw WOZ-waarde verlaagd, dan ontvangt u hierover automatisch bericht. Hier hoeft u niets voor te doen.
Naar de pagina van dit antwoordIk heb WOZ-bezwaar gemaakt voor een (niet-) woning in een gemeente die bij SVHW is aangesloten. Moet ik apart bezwaar maken tegen de waterschapsbelastingen?
Nee, u hoeft geen bezwaar te maken tegen watersysteemheffing en wegenheffing gebouwd voor dezelfde woning/hetzelfde bedrijf. Wanneer de WOZ-waarde wijzigt, dan past SVHW uw aanslag aan. U krijgt daar een schriftelijke bevestiging van.
Naar de pagina van dit antwoordKan ik zelf controleren of de WOZ-waarde is aangepast?
Op wozwaardeloket.nl kunt u controleren of SVHW de juiste WOZ-waarde heeft klaargezet. Is de termijn om in beroep te gaan voorbij en is de gewijzigde WOZ-waarde niet zichtbaar op het WOZ-waardeloket? Neemt u dan contact op met SVHW.
Naar de pagina van dit antwoordIs de wegenheffing (on)gebouwd niet via de notaris betaald?
De situatie op 1 januari van het jaar bepaalt wie de aanslag ontvangt. Verkoopt u uw (ongebouwde) onroerende zaak in de loop van het jaar? Dan betaalt u toch voor het hele jaar. Normaal gesproken berekent de notaris hoeveel wegenheffing (on)gebouwd u terugkrijgt van de koper. Dit is echter een zaak tussen koper en verkoper. U blijft zelf verantwoordelijk voor het betalen van de aanslag.
Naar de pagina van dit antwoordWaarom verlaagt SVHW de aanslag wegenheffing (on)gebouwd niet bij verkoop?
De situatie op 1 januari van het jaar bepaalt wie de aanslag krijgt. Verkoopt u uw (ongebouwde) onroerende zaak in de loop van het jaar? Dan betaalt u toch voor het hele jaar. Meestal berekent de notaris hoeveel wegenheffing (on)gebouwd de koper aan u moet terugbetalen. Dat is een zaak tussen u en de koper. U blijft verantwoordelijk voor het betalen van de aanslag.
Naar de pagina van dit antwoordWaarom betaal ik twee keer watersysteemheffing?
De kosten voor de uitoefening van de taken van het waterschap moeten eerlijk over de vier groepen belastingplichtigen worden verdeeld: ingezetenen (gebruikers) en eigenaren gebouwd, ongebouwd en natuurterreinen. Iedere groep heeft een bepaald belang bij de uitoefening van de taken van het waterschap.
Valt u in meerdere groepen omdat u bijvoorbeeld ook huiseigenaar bent, dan ontvangt u twee aanslagen watersysteemheffing:
- watersysteemheffing gebruiker als ingezetene
- watersysteemheffing gebouwd als eigenaar
Waar vind ik de tarieven terug?
Waterschap Hollandse Delta stelt jaarlijks de tarieven vast. Kijk hier voor de tarieven per belastingjaar.
Naar de pagina van dit antwoordWaarom moet ik wegenheffing betalen?
De Provincie heeft het wegbeheer aan waterschap Hollandse Delta opgedragen. Hiervoor kan het waterschap een wegenheffing instellen. U betaalt wegenheffing voor het onderhoud van wegen en fietspaden buiten de bebouwde kom (behalve rijks- en provinciale wegen).
Het waterschap strooit in de winter, maait de bermen, asfalteert wegen en fietspaden en legt drempels en rotondes aan. Ook als u geen auto bezit, heeft u belang bij de uitoefening van deze taken.
Naar de pagina van dit antwoordIk betaal toch al wegenbelasting?
Als een motorrijtuig (personenauto, bestelauto, vrachtauto of motor) op uw naam staat, moet u motorrijtuigenbelasting betalen aan de Belastingdienst.
De wegenheffing betaalt u aan waterschap Hollandse Delta. U betaalt wegenheffing voor het onderhoud van wegen en fietspaden buiten de bebouwde kom (behalve rijks- en provinciale wegen).
Naar de pagina van dit antwoordHoe wordt de aanslag wegenheffing gebouwd berekend?
De aanslagen wegenheffing gebouwd worden opgelegd naar de waarde die het waterschap door de taakuitoefening beschermt. Dat is, volgens de Waterschapswet, de WOZ-waarde van de onroerende zaak. De WOZ-waarde maal het tarief, is het bedrag dat u moet betalen.
Naar de pagina van dit antwoordIk heb in het begin van het jaar al een aanslag van het waterschap ontvangen, waarom ontvang ik er in mei nog één?
In februari ontvangt u de gebruikersbelastingen en in mei de eigenarenbelastingen van waterschap Hollandse Delta. Dit komt doordat uw gemeente niet is aangesloten bij SVHW. Uw gemeente geeft de WOZ-waarde van uw woning/bedrijf pas later in het jaar door aan SVHW. Deze WOZ-waarde is namelijk nodig om de eigenarenbelastingen van waterschap Hollandse Delta vast te stellen.
Naar de pagina van dit antwoordDe WOZ-waarde van mijn woning/bedrijf is verlaagd. Waarom is dat niet zichtbaar op de aanslag van waterschap Hollandse Delta?
Dit komt doordat uw gemeente niet is aangesloten bij SVHW, maar wel in het werkgebied van waterschap Hollandse Delta ligt. Uw gemeente geeft de verlaagde WOZ-waarde van uw woning/bedrijf later in het jaar door aan SVHW.
Naar de pagina van dit antwoordWanneer ontvang ik een bericht over de verlaagde WOZ-waarde voor mijn waterschapsbelasting?
Na het versturen van uw aanslag lokale belastingen, controleert SVHW regelmatig welke WOZ-waarden zijn verlaagd. Is uw WOZ-waarde verlaagd, dan ontvangt u hierover automatisch bericht. Hier hoeft u niets voor te doen.
Naar de pagina van dit antwoordIk heb WOZ-bezwaar gemaakt voor een (niet-) woning in een gemeente die bij SVHW is aangesloten. Moet ik apart bezwaar maken tegen de waterschapsbelastingen?
Nee, u hoeft geen bezwaar te maken tegen watersysteemheffing en wegenheffing gebouwd voor dezelfde woning/hetzelfde bedrijf. Wanneer de WOZ-waarde wijzigt, dan past SVHW uw aanslag aan. U krijgt daar een schriftelijke bevestiging van.
Naar de pagina van dit antwoordKan ik zelf controleren of de WOZ-waarde is aangepast?
Op wozwaardeloket.nl kunt u controleren of SVHW de juiste WOZ-waarde heeft klaargezet. Is de termijn om in beroep te gaan voorbij en is de gewijzigde WOZ-waarde niet zichtbaar op het WOZ-waardeloket? Neemt u dan contact op met SVHW.
Naar de pagina van dit antwoordWaar vind ik de tarieven terug?
Waterschap Hollandse Delta stelt jaarlijks de tarieven vast. Kijk hier voor de tarieven per belastingjaar.
Naar de pagina van dit antwoordIk heb in het begin van het jaar al een aanslag van het waterschap ontvangen, waarom ontvang ik er in mei nog één?
In februari ontvangt u de gebruikersbelastingen en in mei de eigenarenbelastingen van waterschap Hollandse Delta. Dit komt doordat uw gemeente niet is aangesloten bij SVHW. Uw gemeente geeft de WOZ-waarde van uw woning/bedrijf pas later in het jaar door aan SVHW. Deze WOZ-waarde is namelijk nodig om de eigenarenbelastingen van waterschap Hollandse Delta vast te stellen.
Naar de pagina van dit antwoordIs de wegenheffing (on)gebouwd niet via de notaris betaald?
De situatie op 1 januari van het jaar bepaalt wie de aanslag ontvangt. Verkoopt u uw (ongebouwde) onroerende zaak in de loop van het jaar? Dan betaalt u toch voor het hele jaar. Normaal gesproken berekent de notaris hoeveel wegenheffing (on)gebouwd u terugkrijgt van de koper. Dit is echter een zaak tussen koper en verkoper. U blijft zelf verantwoordelijk voor het betalen van de aanslag.
Naar de pagina van dit antwoordWaarom verlaagt SVHW de aanslag wegenheffing (on)gebouwd niet bij verkoop?
De situatie op 1 januari van het jaar bepaalt wie de aanslag krijgt. Verkoopt u uw (ongebouwde) onroerende zaak in de loop van het jaar? Dan betaalt u toch voor het hele jaar. Meestal berekent de notaris hoeveel wegenheffing (on)gebouwd de koper aan u moet terugbetalen. Dat is een zaak tussen u en de koper. U blijft verantwoordelijk voor het betalen van de aanslag.
Naar de pagina van dit antwoordWaar vind ik de tarieven terug?
Waterschap Hollandse Delta stelt jaarlijks de tarieven vast. Kijk hier voor de tarieven per belastingjaar.
Naar de pagina van dit antwoordHoe wordt de aanslag wegenheffing ongebouwd berekend?
De aanslagen wegenheffing ongebouwd worden opgelegd naar de oppervlakte die het waterschap door de taakuitoefening beschermt. Dat is, volgens de Waterschapswet, het aantal hectare van de onroerende zaak. Het aantal hectare maal het tarief, is het bedrag dat u moet betalen.
Naar de pagina van dit antwoordIk heb in het begin van het jaar al een aanslag van het waterschap ontvangen, waarom ontvang ik er in mei nog één?
In februari ontvangt u de gebruikersbelastingen en in mei de eigenarenbelastingen van waterschap Hollandse Delta. Dit komt doordat uw gemeente niet is aangesloten bij SVHW. Uw gemeente geeft de WOZ-waarde van uw woning/bedrijf pas later in het jaar door aan SVHW. Deze WOZ-waarde is namelijk nodig om de eigenarenbelastingen van waterschap Hollandse Delta vast te stellen.
Naar de pagina van dit antwoordHoe geef ik een bedrijfsverhuizing door?
De Kamer van Koophandel (KvK) geeft verhuizingen niet automatisch door aan SVHW. Dit moet u zelf doen. Als SVHW de aanslag al heeft verstuurd, kunt u via de website bezwaar maken:
- Bedrijven loggen in bij ‘Mijn SVHW’ in via Bedrijven en organisaties (eHerkenning);
- Natuurlijk personen loggen in bij ‘Mijn SVHW’ in via Particulieren (inloggen met DigiD).
Voeg bij uw bezwaar een kopie van de uitschrijving KvK of einde huurcontract/eindnota water-/energieleverancier.
Naar de pagina van dit antwoordVoor welke belastingen maakt een verhuizing tijdens het jaar niet uit?
- Onroerende-/roerende zaakbelasting
- Rioolheffing Eigenaren
- Watersysteemheffing ingezetenen
- Wegenheffing ingezetenen
- Watersysteemheffing gebouwd
- Wegenheffing gebouwd
- Watersysteemheffing ongebouwd
- Wegenheffing ongebouwd
- Watersysteemheffing natuurterreinen
- Wegenheffing natuurterreinen
Waarom verlaagt SVHW de aanslag watersysteemheffing (on)gebouwd niet bij verkoop?
De situatie op 1 januari van het jaar bepaalt wie de aanslag krijgt. Verkoopt u uw pand of terrein tijdens het jaar? Dan betaalt u toch voor het hele jaar. Meestal berekent de notaris hoeveel watersysteemheffing (on)gebouwd de koper aan u moet terugbetalen. Dat is een zaak tussen u en de koper. U blijft verantwoordelijk voor het betalen van de aanslag.
Naar de pagina van dit antwoordWaarom verlaagt SVHW de aanslag wegenheffing (on)gebouwd niet bij verkoop?
De situatie op 1 januari van het jaar bepaalt wie de aanslag krijgt. Verkoopt u uw (ongebouwde) onroerende zaak in de loop van het jaar? Dan betaalt u toch voor het hele jaar. Meestal berekent de notaris hoeveel wegenheffing (on)gebouwd de koper aan u moet terugbetalen. Dat is een zaak tussen u en de koper. U blijft verantwoordelijk voor het betalen van de aanslag.
Naar de pagina van dit antwoordIs uw bedrijf in het begin/in de loop van het jaar gestopt en heeft u een aanslag zuiveringsheffing/verontreinigingsheffing voor 1 vervuilingseenheid (v.e.) ontvangen?
Dan kunt u geen verlaging krijgen omdat 1 vervuilingseenheid het minimum is voor de zuiveringsheffing/verontreinigingsheffing.
Naar de pagina van dit antwoordWat is het werkgebied van waterschap Hollandse Delta?
Het werkgebied van waterschap Hollandse Delta bestaat uit de Zuid-Hollandse Eilanden. Daar horen ook Rotterdam-Zuid en Rozenburg bij.
Naar de pagina van dit antwoordMijn vakantiewoning staat in het werkgebied van SVHW. Ik woon buiten Nederland en verhuis naar een ander adres buiten Nederland. Aan wie geef ik mijn verhuizing door?
Deze verhuizingen krijgt SVHW niet via de gemeentelijke basisadministratie door. Daarom meldt u uw verhuizing bij SVHW.
Naar de pagina van dit antwoordIk ga alleen wonen, terwijl ik eerst met meer mensen in mijn gezin woonde. Wordt mijn aanslag nu verlaagd?
Nee, uw aanslag verandert niet. Het aantal bewoners op 1 januari bepaalt het tarief voor het hele belastingjaar. Dit geldt voor de gemeenten en het waterschap.
Kijk voor de tarieven op svhw.nl/tarieven.
Naar de pagina van dit antwoordEr staat een verkeerd kenmerk in het WOZ Waardeloket (bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte) van mijn woning. Hoe wijzig ik dat?
Een aanpassing in het bouwjaar, gebruiksdoel of oppervlakte van uw woning geeft u door met een toelichting via de BAG-viewer. Daarna onderzoeken wij uw melding. Als uw melding juist is, wordt dit aangepast in het systeem.
Naar de pagina van dit antwoordWaarom vraagt SVHW mij om gegevens over mijn woning aan te leveren?
SVHW kan zelf alle woningen van binnen en buiten onderzoeken, maar dat kost veel tijd en dus ook veel geld. SVHW wil zo slim mogelijk werken. Voor alle extra kosten moeten wij namelijk een rekening sturen naar de gemeenten waar wij voor werken. De gemeenten brengen die kosten in rekening bij de inwoners/bedrijven; bij u dus. Daarom is het ook in uw belang dat wij zo slim mogelijk werken. SVHW controleert regelmatig of de ingevulde gegevens juist zijn.
Naar de pagina van dit antwoordBezoekt SVHW alle gebouwen om de waarde te bepalen?
Het is niet nodig dat wij elk gebouw ieder jaar bezoeken. SVHW berekent de waarde op basis van allerlei gegevens. Daarna controleert één van onze taxateurs de WOZ-waarde. Soms is het nodig het gebouw te bezoeken, maar het kan ook genoeg zijn om een foto, luchtfoto of andere informatie te bekijken om de waarde te bepalen. Na een bezwaarschrift of de verkoop kan het ook nodig zijn dat SVHW het gebouw bezoekt.
Naar de pagina van dit antwoordIs het reservefonds Vereniging van Eigenaren (VvE) onderdeel van de WOZ-waarde?
Bij appartementen kijkt SVHW naar de verkoopprijs om de WOZ-waarde te bepalen. SVHW controleert dit door de koopakte van verkochte appartementen op te vragen bij het Kadaster. SVHW trekt het deel van het reservefonds van de VvE af van de verkoopprijs. Het nieuwe bedrag gebruikt SVHW om de waarde te bepalen. De reserve van de VvE is dus geen deel van de WOZ-waarde.
Naar de pagina van dit antwoordWordt in de WOZ-waarde rekening gehouden met de vrijstelling waterverdedigingswerken?
SVHW rekent de waarde van waterverdedigings- en waterbeheersingswerken die worden beheerd door organen, instellingen of diensten van publiekrechtelijke rechtspersonen (met uitzondering van de onderdelen die dienen als woning) niet mee bij het bepalen van uw WOZ-waarde. Dit betekent dat onroerende zaken waarvan een dijklichaam (het waterverdedigingswerk) onderdeel uitmaakt, de waarde van dit dijklichaam buiten de WOZ-taxatie valt. De omliggende beschermingszones vallen niet onder deze uitzondering.
Naar de pagina van dit antwoordHoe werkt de samenstelverklaring Energiebelasting?
Bent u eigenaar en gebruiker van meerdere bedrijfsobjecten en vindt u dat deze bij elkaar horen? Neem dan contact op met één van onze taxateurs via ons contactformulier of bel (0186) 577 222 of (0800) 020 08 73.
SVHW beoordeelt de situatie op basis van de Wet WOZ. Wanneer SVHW de objecten samenvoegt, ontvangt u hiervan een verklaring. Wanneer de objecten ieder een eigen aansluiting voor gas en/of elektriciteit hebben, kunt u met deze verklaring een cumulatieverzoek bij uw energieleverancier indienen. U betaalt dan mogelijk minder energiebelasting. U kunt zo’n verzoek tot maximaal vijf jaar terug aanvragen.
Naar de pagina van dit antwoordWaarom gebruikt SVHW bij de WOZ-waardering het gebruiksoppervlakte en niet de inhoud van de woning?
Vanaf 2022 moeten alle WOZ taxaties van woningen op vierkante meters (gebruiksoppervlakte) gebaseerd zijn. Dit is een landelijke verplichting, waardoor we van kubieke meters naar vierkante meters over gaan. Dit zorgt landelijk voor duidelijkheid en eenheid voor woningeigenaren.
Naar de pagina van dit antwoordKan ik telefonisch bezwaar maken?
Nee, telefonisch bezwaar maken is niet mogelijk.
U kunt bezwaar maken via Mijn SVHW, het digitale bezwaarformulier (alleen voor WOZ-bezwaar) of schriftelijk. Alleen dan kunt u wanneer u het niet eens bent met de uitspraak, in beroep gaan.
De WOZ-waarde van mijn woning/bedrijf is verlaagd. Waarom is dat niet zichtbaar op de aanslag van waterschap Hollandse Delta?
Dit komt doordat uw gemeente niet is aangesloten bij SVHW, maar wel in het werkgebied van waterschap Hollandse Delta ligt. Uw gemeente geeft de verlaagde WOZ-waarde van uw woning/bedrijf later in het jaar door aan SVHW.
Naar de pagina van dit antwoordWanneer ontvang ik een bericht over de verlaagde WOZ-waarde voor mijn waterschapsbelasting?
Na het versturen van uw aanslag lokale belastingen, controleert SVHW regelmatig welke WOZ-waarden zijn verlaagd. Is uw WOZ-waarde verlaagd, dan ontvangt u hierover automatisch bericht. Hier hoeft u niets voor te doen.
Naar de pagina van dit antwoordIk heb WOZ-bezwaar gemaakt voor een (niet-) woning in een gemeente die bij SVHW is aangesloten. Moet ik apart bezwaar maken tegen de waterschapsbelastingen?
Nee, u hoeft geen bezwaar te maken tegen watersysteemheffing en wegenheffing gebouwd voor dezelfde woning/hetzelfde bedrijf. Wanneer de WOZ-waarde wijzigt, dan past SVHW uw aanslag aan. U krijgt daar een schriftelijke bevestiging van.
Naar de pagina van dit antwoordKan ik zelf controleren of de WOZ-waarde is aangepast?
Op wozwaardeloket.nl kunt u controleren of SVHW de juiste WOZ-waarde heeft klaargezet. Is de termijn om in beroep te gaan voorbij en is de gewijzigde WOZ-waarde niet zichtbaar op het WOZ-waardeloket? Neemt u dan contact op met SVHW.
Naar de pagina van dit antwoordHoe wordt bouwgrond aangemerkt?
Bouwgrond waar nog geen heipaal in staat, wordt aangemerkt als ‘niet-woning’. Hiervoor geldt een ander (hoger) belastingtarief.
Naar de pagina van dit antwoordHoe geef ik een bedrijfsverhuizing door?
De Kamer van Koophandel (KvK) geeft verhuizingen niet automatisch door aan SVHW. Dit moet u zelf doen. Als SVHW de aanslag al heeft verstuurd, kunt u via de website bezwaar maken:
- Bedrijven loggen in bij ‘Mijn SVHW’ in via Bedrijven en organisaties (eHerkenning);
- Natuurlijk personen loggen in bij ‘Mijn SVHW’ in via Particulieren (inloggen met DigiD).
Voeg bij uw bezwaar een kopie van de uitschrijving KvK of einde huurcontract/eindnota water-/energieleverancier.
Naar de pagina van dit antwoordIk ben gestopt met mijn bedrijf. Waarom krijg ik nog een aanslag zuiveringsheffing bedrijfsruimten?
Bedrijfsbeëindiging krijgt SVHW niet automatisch door van de Kamer van Koophandel (KvK). U kunt via de website bezwaar maken:
- Bedrijven loggen in bij Mijn SVHW via Bedrijven en organisaties met eHerkenning;
- Natuurlijk personen loggen in bij Mijn SVHW via Particulieren (inloggen met DigiD).
Voeg bij uw bezwaar een kopie van de uitschrijving KvK of einde huurcontract/eindnota water-/energieleverancier.
Naar de pagina van dit antwoordWat is een bedrijfsruimte?
Een bedrijfsruimte is een gebouw of terrein dat géén woning is. Deze ruimte hoeft niet bedrijfsmatig gebruikt te worden. Dit betekent dat u ook voor een ruimte die u privé gebruikt (bijvoorbeeld een hobbyschuur) een aanslag kunt krijgen.
U betaalt zuiveringsheffing bedrijfsruimte als het object aangesloten is op het riool of op een zuiveringstechnisch werk (bijvoorbeeld een zuiveringsinstallatie).
Naar de pagina van dit antwoordWaarom heb ik een voorlopige aanslag ontvangen?
Kleine bedrijven krijgen net als woningen een belastingaanslag op basis van 1 of 3 vervuilingseenheden (v.e.).
Voor grotere of specifieke bedrijven wordt de aanslag in eerste instantie geschat op basis van de aanslag van een voorgaand jaar. Ook als er nog geen waterverbruik bekend is voor een bepaald adres, dan kan SVHW het aantal v.e. schatten. Deze bedrijven ontvangen een voorlopige aanslag van 5 of meer v.e.. Na afloop van het jaar legt SVHW een definitieve aanslag op. Het aantal v.e. berekent SVHW met behulp van de tabel afvalwatercoëfficienten en de gegevens van het waterbedrijf.
SVHW gebruikt het watergebruik op de nota van het waterbedrijf om de hoogte van uw aanslag te berekenen. Deze nota wordt gebruikt voor het belastingjaar dat het grootste aandeel heeft op de nota. Is de periode op de nota meer of minder dan een jaar? Dan herleidt SVHW het watergebruik tot precies een jaar.
Grote bedrijven (voornamelijk meetbedrijven) ontvangen een aangifteformulier voor het bepalen van de vervuilingswaarde.
Naar de pagina van dit antwoordDe aanslag zuiveringsheffing is te hoog vastgesteld. Wat kan ik doen?
U kunt via de website bezwaar maken:
- Bedrijven loggen in bij Mijn SVHW via Bedrijven en organisaties met eHerkenning;
- Natuurlijk personen loggen in bij Mijn SVHW via Particulieren (inloggen met DigiD).
Voeg bij uw bezwaar een kopie van de (jaarlijkse) waternota bij. Is er geen aparte watermeter, dan geeft u het aantal werkzame personen (fte) op.
Naar de pagina van dit antwoordDe aanslag zuiveringsheffing klopt niet.
U kunt via de website bezwaar maken:
- Bedrijven loggen in bij Mijn SVHW via Bedrijven en organisaties met eHerkenning;
- Natuurlijk personen loggen in bij Mijn SVHW via Particulieren (inloggen met DigiD).
In welke wet- en regelgeving staat meer over de zuiveringsheffing en/of verontreinigingsheffing?
De wettelijke grondslag voor zuiveringsheffing is vastgelegd in de Waterschapswet. De wettelijke grondslag voor de verontreinigingsheffing is vastgelegd in de Waterwet.
Besluit vervuilingswaarde ingenomen water 2009
Tabelbedrijven
Voor deze bedrijven wordt de vervuilingswaarde bepaald aan de hand van de tabel afvalwatercoëfficiënten. Alle bedrijven worden afhankelijk van de bedrijfsactiviteit ingedeeld in een bepaalde klasse.
Is uw bedrijf in het begin/in de loop van het jaar gestopt en heeft u een aanslag zuiveringsheffing/verontreinigingsheffing voor 1 vervuilingseenheid (v.e.) ontvangen?
Dan kunt u geen verlaging krijgen omdat 1 vervuilingseenheid het minimum is voor de zuiveringsheffing/verontreinigingsheffing.
Naar de pagina van dit antwoordWie betaalt zuiveringsheffing bij kamerverhuur?
Huurt u een kamer met gedeelde sanitaire voorzieningen? Dan kunt u bezwaar maken. Stuurt u wel uw kamerhuurcontract mee, dan kunnen wij uw aanslag opnieuw beoordelen.
Is er geen sprake van kamerhuur, dan is de belastingaanslag voor één van de bewoners.
Is er wel sprake van kamerhuur, dan is de belastingaanslag voor de eigenaar/exploitant.
Wij wonen met z’n tweeën. Is er een tweepersoonstarief voor de zuiveringsheffing woonruimten?
Nee. Er gelden twee vaste tarieven. Hierbij wordt alleen onderscheid gemaakt tussen een éénpersoonshuishouden (1 vervuilingseenheid (1 v.e.)) en een meerpersoonshuishouden (3 vervuilingseenheden (3 v.e.)). Dit is wettelijk bepaald.
Het aantal bewoners op 1 januari bepaalt welk tarief u betaalt.
Naar de pagina van dit antwoordMaakt het voor de zuiveringsheffing woonruimten verschil uit hoeveel personen mijn huishouden bestaat?
Ja. 1 persoon betaalt 1 vervuilingseenheid (1 v.e.). Een huishouden van 2 of meer personen betaalt 3 vervuilingseenheden (3 v.e.).
Het aantal bewoners op 1 januari bepaalt welk tarief u betaalt.
Naar de pagina van dit antwoordHoe wordt de zuiveringsheffing woonruimten berekend?
Voor de zuiveringsheffing woonruimten gelden twee vaste tarieven. Een tarief voor een éénpersoonshuishouden (1 vervuilingseenheid (1 v.e.) en een tarief voor een meerpersoonshuishouden (3 vervuilingseenheden (3 v.e.). Voor tweepersoonshuishoudens geldt geen apart tarief.
SVHW gaat uit van het aantal personen dat bij de gemeentelijke Basisregistratie personen op uw adres is ingeschreven op 1 januari van het belastingjaar. Geef een verhuizing, overlijden of geboorte altijd door aan uw gemeente.
Naar de pagina van dit antwoordWaarom betaal ik zuiveringsheffing woonruimten?
Met de opbrengst van de zuiveringsheffing betaalt het waterschap de zuivering van het afvalwater dat via het riool wordt afgevoerd. Denk hierbij aan water dat door de gootsteen verdwijnt, water uit de wasmachine en de wc.
Afvalwater is het vuile water dat door uw gootsteen, toilet of doucheputje verdwijnt. Gemiddeld gebruiken we 130 liter water per persoon per dag. Dit vieze water maakt het waterschap schoon.
Het waterschap maakt kosten voor het aanleggen en onderhouden van zuiveringsinstallaties, leidingen en pompen. Er komt steeds meer bij het schoonmaken van afvalwater kijken, want er zitten veel stoffen in het water die lastig te zuiveren zijn.
Naar de pagina van dit antwoord