Waardering Onroerende Zaken (WOZ)
In de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) staat hoe gemeenten en organisaties als SVHW de WOZ-waarde van onroerende zaken moeten bepalen. Voorbeelden van onroerende zaken zijn woningen, kantoren en garages.
De hoogte van een aantal belastingen en heffingen is afhankelijk van deze WOZ-waarde, bijvoorbeeld de onroerende-zaakbelasting (OZB). Ook is de WOZ-waarde de basis voor verschillende rijksbelastingen, zoals de inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting. Met de WOZ wil de overheid de belastingen zo eerlijk mogelijk verdelen. De WOZ-waarde geldt voor één belastingjaar.
Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
SVHW gebruikt een programma dat automatisch de waarde bepaalt. Het programma kijkt daarbij naar het soort object (bijvoorbeeld een woning of garage), het bouwjaar en de grootte. SVHW controleert de waarde en als het nodig is, passen onze taxateurs deze aan. De taxateurs stellen de waarde vast.
Wie controleert SVHW?
De Waarderingskamer is een organisatie van de overheid die controleert of SVHW de WOZ goed uitvoert. Alleen dan mag SVHW de WOZ-beschikking versturen.
- Kijk op de site van de Waarderingskamer (Hoe de WOZ-waarde tot stand komt).
Voor welke gemeenten stelt SVHW de WOZ-waarde vast?
SVHW stelt de WOZ-waarde vast voor alle onroerende zaken in de gemeenten Alblasserdam, Albrandswaard, Altena, Barendrecht, Drimmelen, Goeree-Overflakkee, Hardinxveld-Giessendam, Hoeksche Waard, Krimpenerwaard, Lansingerland, Nieuwkoop, Ridderkerk en Voorne aan Zee.
Wat is de waardepeildatum?
SVHW bepaalt de WOZ-waarde door uw woning te vergelijken met woningen die verkocht zijn in de periode rondom 1 januari vorig jaar. Dit heet de waardepeildatum.
Wat is de toestandsdatum?
Dit is de datum waarop de staat van de (niet-)woning voor de WOZ-taxatie wordt vastgesteld. Meestal is de toestandsdatum gelijk aan de waardepeildatum, maar deze kan bij nieuwbouw, verbouwing of sloop ook een jaar later liggen. Zo kunnen we de staat van de (niet-)woning bekijken aan het begin van het jaar waarvoor de WOZ-waarde geldt.
Wat gebeurt er met de opbrengst van de OZB?
De OZB is een gemeentelijke belasting. De gemeente gebruikt de inkomsten van deze belasting voor algemene uitgaven zoals onderwijs, wegen, verlichting, cultuur, recreatie en brandweer.
Kijk op de site van uw gemeente voor meer informatie over de begroting van dit jaar.